Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aanpassing ontslagvergoeding seizoenswerker

24-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_1_39.jpg
Er komt een regeling om te voorkomen dat seizoenswerkers hun baan verliezen door de nieuwe ontslagregels. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft die in de maak.
Transitievergoeding
Door de nieuwe ontslagregels moeten werkgevers ook tijdelijk personeel veel eerder een ontslagvergoeding gaan betalen. Veel Tweede Kamerleden vrezen dat personeel in bijvoorbeeld horeca en tuinbouw hierdoor hun baan zou kunnen verliezen. Asscher wil dat ook niet. Hij wil voorkomen dat werkgevers vanwege de 'transitievergoeding', zoals de ontslagvergoeding tegenwoordig heet, met andere tijdelijke krachten aan de slag gaan. Hij schrijft dinsdag aan de Kamer dat tijdelijke contracten van voor juli 2012 (met daarin een korte onderbreking) niet zullen meetellen voor de transitievergoeding.
Garantie
Tijdelijke contracten van voor 1 juli 2012 tellen nu alleen mee voor de vergoeding bij een onderbreking van hooguit drie maanden. Ook is afgesproken dat de vergoeding niet direct betaald hoeft te worden als de werkgever de tijdelijke kracht de garantie biedt dat die binnen zes maanden weer aan de slag kan.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden met de maatregel van de minister.
Oplossing
Vakbond CNV vindt echter dat de transitievergoeding bij uitstek een probleem is waar de cao een oplossing op maat kan bieden. ,,Het is een gemiste kans dat de politiek de betrokken partijen niet zelf naar een oplossing laat zoeken. Het zou van lef getuigen als die verantwoordelijkheid weer op de cao-tafel wordt neergelegd'', zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. ANP

Meer over:

ontslag, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!