Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Aanpassen huizen ouderen kost 13 miljard'

05-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderen huis

Om ouderen langer thuis te laten wonen, worden er vaak aanpassingen gedaan aan woningen. Die kosten bedragen ongeveer 13 miljard euro, stellen de ouderenbond ANBO en ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, op basis van onderzoek dat ze hebben uitgevoerd.

Van alle ouderen in Nederland woont 90 tot 95 procent zelfstandig thuis. Die wonen deels in huizen die niet levensloopbestendig zijn en bovendien ver weg liggen van voorzieningen die ouderen op loopafstand nodig hebben, zeggen de organisaties.

Voorzieningen

Volgens ANBO en ActiZ kost het landelijk 7,5 miljard euro om huizen aan te passen van ouderen die wonen in de buurt van voorzieningen als bushalte, supermarkt en huisarts. Voor het geschikt maken van woningen voor mensen die willen verhuizen naar een plek in de buurt van voorzieningen, komt daar 6 miljard euro bij.

Tekort seniorenwoningen

Het tekort voor seniorenwoningen in Nederland loopt in de tienduizenden, en volgens de organisaties zijn 15.000 verpleeghuisplekken nodig. Ze stellen dat steeds meer ouderen in de problemen komen omdat gemeenten niet goed voorbereid zijn op de groeiende groep senioren. ANBO en ActiZ roepen gemeenten daarom op om met spoed nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen te ontwikkelen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!