Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Aanpak malafide uitzenders werkt niet'

21-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uitzend.jpg
Bij het aanpakken van malafide uitzendbureaus is het nodig dat er een vergunningsplicht komt, zodat niet iedereen met een mobiele telefoon zomaar een uitzendbureautje kan beginnen. Dan kunnen werkgevers die krachten inhuren bij foute bedrijfjes, hierop beter worden aangesproken. Daarvoor pleit de Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus.
Hongerloon
Veel bedrijfjes die Oost-Europese arbeidsmigranten voor een hongerloontje te werk stellen of zelfs helemaal niet uitbetalen, kunnen nog steeds ongestraft hun gang gaan. Een proef in Rotterdam waarbij de uitzendbranche, in samenwerking met de gemeente, zelf dit soort kwaadwillige uitzenders aanpakt, leverde volgens Karakus niet het gewenste resultaat op.
Brancheorganisatie ABU stelt dat sinds november 2012 in Rotterdam zo'n 80 malafide spelers zijn aangepakt, zo staat in een donderdag gepubliceerd rapport. Sommigen zijn daadwerkelijk van de markt verdwenen, anderen hebben hun fouten hersteld of zijn beboet, aldus ABU.
'Door het net glippen'
De gemeente Rotterdam schat echter dat er in werkelijkheid wel zo'n 1000 foute uitzendbedrijfjes actief zijn in stad. Naar de mening van Karakus toont het experiment dan ook aan dat er nog steeds heel veel malafide ondernemingen door het net glippen.
Volgens de wethouder had de cao-politie van de uitzendbranche (SNCU) vooral moeite om de ondernemers achter de foute uitzendbureaus goed in beeld te krijgen. ,,Achter al die ondernemingen zitten waarschijnlijk maar zo'n 150 mensen. Zij hebben bijvoorbeeld tien mobiele telefoons, elk goed voor een zelfstandig bv'tje. Als één van die bedrijfjes wordt opgemerkt, koopt zo'n jongen een nieuwe telefoon en richt hij weer een nieuw uitzendbureautje op.''
'Vergunning is schijnoplossing'
ABU-directeur Jurriën Koops spreekt wel van een goed resultaat. Hij benadrukt dat de uitzendsector al voldoende regels, cao-afspraken en certificaten telt. ,,Het is daarom belangrijk dat er meer geïnvesteerd wordt in handhaving'', zegt de voorman van de uitzendbranche. ,,Een vergunning is een schijnoplossing. Die moet je immers ook kunnen handhaven. Anders heeft de vergunning geen zin.''
Vroeger moesten uitzendbureaus wel een vergunning hebben in Nederland, maar die verplichting is in 1999 afgeschaft. Volgens Koops is dat omdat de vergunningen toch niet goed gecontroleerd konden worden.
Misstanden aanpakken
In samenwerking met de overheid zijn de laatste jaren al meer initiatieven gestart om misstanden in de uitzendsector aan te pakken. De ABU werkt hierbij onder meer samen met de Inspectie SZW, uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!