Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aanmeldingen bij hbo-opleidingen zeer laag

21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
839 keer bekeken
  •  
Docent leraar student school

Hoewel het nog maart is, komen de eerste signalen al binnen dat de aanmeldingen voor hbo-opleidingen zorgwekkend laag zullen zijn. Dat geldt ook voor opleidingen tot beroepen waarin nu al een schreeuwend tekort aan mensen is, zoals de lerarenopleiding of gezondheidszorg. Dat zijn cijfers van de hogescholenkoepel Vereniging Hogescholen, schrijft Trouw.

De vereniging is er dan ook niet gerust op. "Je ziet wel vaker fluctuaties", zegt voorzitter Maurice Limmen tegen de krant. "Maar natuurlijk wil je dit niet. Zeker niet in de zorg en het onderwijs, dat zijn vitale beroepen." Jan Hol, bestuursvoorzitter van de Christelijke Hogeschool Ede, is ronduit bezorgd: "Met name over studies als verpleegkunde of de lerarenopleiding. We kunnen het niet hebben dat we straks 20 procent minder personeel afleveren."

Onzekerheid

De meestgenoemde mogelijke oorzaak van de terugval is de onzekerheid waarin studenten verkeren over de financiering van hun studie. Met ingang van het collegejaar 2023-24 wordt het huidige leenstelsel afgeschaft en komt er weer een studiebeurs, maar hoe die eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Ook niet hoe huidige studenten gecompenseerd gaan worden voor het leenstelsel.

Bron: Trouw/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Peter.ahs
Peter.ahs21 mrt. 2022 - 12:03

Men vindt het raar dat aanmeldingen laag zijn? Van de PABO aanmeldingen die er wel zijn ligt de lat extra hoog en is de ondersteuning minimaal. Ik heb een dochter die via MBO nu op HBO lesjaar 2 zit. Is een opleiding Social Work met PABO. Ze krijgen geen les in de PABO toelatingstoets, maar moeten deze wel halen, want anders mogen ze in het 3e jaar niet het PABO deel doen. Als ze deze studenten in jaar 1 en 2 begeleiden, dan ligt voor hen de lat minder hoog en worden er uiteindelijk meer studenten klaargestoomd voor de PABO.opleiding. Nu moet ze, naast de HBO lessen, zelfstandig maar de PABO toetsen leren en oefenen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!