Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aanmelden voor Janssen-prik niet eenvoudig, lijnen GGD platgebeld

23-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
smartphone bellen internet 1127
Wie op dit moment een afspraak probeert te maken voor een prik met het Janssen-vaccin, heeft een kleine kans van slagen. Alle lijnen van het nummer 0800-1295 liggen plat, zegt de organisatie GGD GHOR Nederland. Zorgminister Hugo de Jonge maakte aan het einde van de middag bekend dat er 70.000 afspraken zijn gemaakt.
Vanaf 10.00 uur was het nummer in de lucht. In de eerste momenten werd de GGD naar eigen zeggen al 70.000 keer gebeld. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800-7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd.

"Bel voorlopig niet"

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had kort voor de lancering van het telefoonnummer gezegd dat de lijnen het "absoluut aankunnen, we zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen massaal gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen." Later op de middag deelde De Jonge mee dat er door 186.000 bellers 3,2 miljoen telefoontjes zijn gepleegd. Tot 16.00 uur leidde dat tot 70.000 afspraken.
GGD GHOR Nederland vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. "Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen", aldus een woordvoerster.

Keuze voor één prik

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. Waarschijnlijk worden de eerste mensen die nu een afspraak weten te maken, vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Bij de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig. Deze week en volgende week kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.
Als het woensdag niet lukt om een afspraak in te plannen, kan het volgens minister De Jonge wel "een paar weken" duren voor het weer kan. Hij raadt mensen aan daar niet op te wachten, "want dan zou je weleens achter het net kunnen vissen". Volgens De Jonge moeten die mensen gewoon een afspraak maken voor een prik "met het vaccin dat ook bedoeld was voor jouw bouwjaar." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!