Kassa

'Aankopen AH-bonuskaart zo op straat'

26-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Logo_AlbertHeijn_12.jpg
De Consumentenbond roept supermarktketen Albert Heijn op om de AH-bonuskaart beter te beveiligen. Het is nu kinderlijk eenvoudig om de aankopen van iemand anders in te zien, waarschuwt de bond donderdag.
Zwangerschapstest
Wie het nummer van een bonuskaart bemachtigt en invult op de website van de supermarkt of op de AH app, kan direct zien welke aankopen er recent zijn gedaan met die kaart. Drank, sigaretten, condooms en zwangerschapstesten zijn bijvoorbeeld gewoon terug te vinden in de overzichten, bleek uit een steekproef.
Toeval
De AH-bonuskaart bestaat al jaren. ,,Ik weet niet hoe lang dit al kan, maar veel mensen die wij spreken wisten niet dat iedereen zo makkelijk toegang kan krijgen tot deze gegevens. Wij kwamen er ook bij toeval achter'', zegt een woordvoerster.
Privacygevoelige informatie
De Consumentenbond vindt dat Albert Heijn de aankoopgeschiedenis van hun klanten moet behandelen als privacygevoelige informatie en net zo moet beveiligen als persoonsgegevens.
Misdrijf
Een woordvoerster van Albert Heijn erkent dat er via de AH-bonuskaart aankoopgegevens worden opgeslagen. Maar volgens haar worden deze wel degelijk beveiligd en houdt Albert Heijn zich ook gewoon aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Het persoonlijke boodschappenlijstje van AH-bonuskaartbezitters is alleen toegankelijk voor mensen die met kwade zin proberen in te breken in iemands account, stelt de zegsvrouw van de keten. ,,Dan is er sprake van een misdrijf.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!