Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Aangifte tegen aanbieders vals woonadres

09-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
371 keer bekeken
  •  
930x520_huis
Diverse gemeenten hebben aangifte gedaan tegen aanbieders van zogeheten inschrijfadressen. Dat zijn adressen waarop mensen zich laten inschrijven bij de gemeente, terwijl ze daar helemaal niet wonen. ,,Dit opent de weg om bijvoorbeeld allerlei toeslagen onterecht op te strijken’’, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.
Strafrechtelijke vervolging
Volgens het ministerie hebben onder meer Breda, Amersfoort, Leiden en Capelle aan den IJssel inmiddels aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) beoordeelt die en moet beslissen of het tot strafrechtelijke vervolging komt.
Malafide praktijken
In de tussentijd waarschuwen Binnenlandse Zaken en ook de Fraudehelpdesk voor malafide praktijken. Zo zouden aanbieders van inschrijfadressen tegen betaling valse huurovereenkomsten opstellen en adressen gebruiken van huizen die te koop staan, terwijl de eigenaars van niets weten. De Fraudehelpdesk kreeg ook klachten van mensen die een aanbetaling deden en vervolgens niets meer hoorden.
Het gebruik van een fictief adres is verboden. De wet verplicht Nederlanders zich bij de gemeente in te schrijven op het adres waar ze wonen.
2015
Het fenomeen is niet helemaal nieuw. In 2015 ondernam het ministerie ook al actie tegen dit soort fraude. Toen werden in samenwerking met Marktplaats advertenties van aanbieders verwijderd. Daarnaast proberen overheden door huisbezoeken adresfraudeurs op te sporen. ,,Maar deze vorm van criminaliteit verdwijnt niet zomaar. We moeten hier voortdurend op blijven drukken’’, aldus de woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!