Kassa

Aangescherpte leennormen moeten consument beter beschermen

  •  
01-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld euro spaarpot 1127
Er komt een nieuwe methode om vast te stellen hoeveel iemand maximaal mag lenen. De hoogte van het bedrag moet beter aansluiten op de draagkracht van consumenten, zodat zij minder risico op financiële problemen lopen, maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag bekend.
De aanpassing is tot stand gekomen met hulp van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het AFM gaat toezicht houden op naleving van de verscherpte leennormen.

Verantwoorder lenen

Kredietverstrekkers gebruiken vaste leennormen om inkomsten en lasten van mensen vast te stellen. Zo kunnen zij bepalen hoeveel krediet iemand maximaal mag hebben. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), brancheorganisaties en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) hebben deze leennormen aangescherpt. Zo wordt de kans kleiner dat mensen meer lenen dan verantwoord is en financiële problemen krijgen, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Kassa zet zich in samenwerking met Stichting Geldbelangen al sinds 2016 in voor consumenten met een woekerkrediet. Bekijk  ons Dossier Wurgkredieten en hieronder de uitzending van afgelopen zaterdag.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!