Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Aangepaste rolstoel komt vaak te laat'

27 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
930x520_rolstoel
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt samen met patiëntenverenigingen aan een spoedprocedure voor de aanvraag van medische hulpmiddelen. Dat bevestigt Marcel Timmen van Spierziekten Nederland, naar aanleiding van berichtgeving van de actualiteitenrubriek EenVandaag zaterdag.
Bureaucratische molen
Volgens het tv-programma lopen patiënten met een progressieve ziekte, die dus snel achteruit gaan, nu regelmatig vast in een bureaucratische molen. Ze krijgen hun aangepaste rolstoel, toilet of traplift te laat. Door de verslechtering van hun ziekte hebben ze er dan niets meer aan. Een enkeling is zelfs tegen die tijd al overleden.
Wet maatschappelijke ondersteuning
Het verstrekken van medische hulpmiddelen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Maar volgens patiëntenverenigingen zijn veel consulenten van gemeenten onwetend over de snelheid waarmee sommige ziektebeelden kunnen verlopen. ,,We horen vaak dat mensen lang moeten wachten op hulpmiddelen. Dat is een drama voor patiënten, ze zijn er afhankelijk van'', zegt Timmen.
Oordeel
Ook worden onnodig veel medische experts ingezet om te oordelen of de patiënt het hulpmiddel wel nodig heeft. Jaarlijks krijgen ,,enkele duizenden'' patiënten hun hulpmiddelen te laat door de huidige bureaucratische rompslomp.
ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!