Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Aandeel duurzame energie is kleiner dan Nederlanders denken'

20 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_zonnepanelen
Nederlanders schatten dat 17 procent van de duurzame energie in ons land van de zon komt, terwijl dat nog niet 1 procent is. Dat meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) na een peiling door Motivaction onder 1012 mensen.
Ook het aandeel windenergie en biomassa wordt te rooskleurig ingeschat, aldus de NVDE. Nederlanders denken dat 16,2 procent van het totale energieverbruik in Nederland afkomstig is van windenergie, terwijl dat in werkelijkheid 1,85 procent is. Verder wordt gedacht dat 12,5 procent komt van biomassa, terwijl dat 5,09 procent is.

'Urgentie is groter'

"Als je overschat hoeveel er is, onderschat je hoeveel er nog nodig is", zegt directeur van de NVDE Olof van der Gaag. "Het is makkelijker om tegen oplossingen te zijn of extra eisen te stellen, als je denkt dat we al heel ver zijn. Maar de urgentie is veel groter dan mensen denken."
De NVDE wil dat de politiek kiest voor groen economisch herstel na de coronacrisis en vasthoudt aan het Klimaatakkoord. "Een duurzame doorstart van onze economie biedt kansen om twee vliegen in één klap te slaan: economisch herstel en werkgelegenheid én het halen van de klimaatdoelen die we onszelf gesteld hebben."

'Duurzamer uit coronacrisis'

Het onderzoek wijst uit dat ruim 60 procent van de deelnemers het belangrijk vindt dat Nederland erop koerst duurzamer uit de coronacrisis te komen. Van de deelnemers vindt 44 procent dat de overheid het meest verantwoordelijk is voor het verduurzamen van Nederland. Het aantal mensen dat ook verantwoordelijkheid toekent aan bedrijven en bevolking is echter toegenomen in het afgelopen jaar. Verder geeft 78 procent van de mensen op wie dat van toepassing is aan regelmatig thuis te willen blijven werken. 

'Draagvlak is nodig'

Plannen voor het gebruik van duurzame energie moeten rendabel zijn en er moet draagvlak zijn bij bewoners, vindt de NVDE. Dat heeft de  concepten van 28 zogenoemde Regionale Energie Strategieën (RES) onderzocht. Op 1 oktober moeten de strategieën klaar zijn. De NVDE ziet erop toe dat er "balans is tussen draagvlak en ruimtelijke inpassing, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid". Het is volgens de vereniging belangrijk dat de opwekking van elektriciteit en warmte zo goed mogelijk aansluit bij de regionale vraag naar energie. "De regio’s hebben met veel inzet en verantwoordelijkheidsgevoel een serieus plan gemaakt met veel potentie. Het gaat er nu om die potentie te realiseren", aldus NVDE-directeur Van der Gaag. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

gypsyjoy
gypsyjoy24 jul 2020 - 21:57

onze klimaat doelen slaan evenmin ergens op als de corona waanzin.Laat staan dat de ene onzin de andere voordeel biedt. KLM mocht als eerste vliegen en de mensen op elkaar proppen. Niks 1,5 meter.....Economie, maar niet voor de gewone burger. Die krijgt geen geld injectie, die krijgt een ondeugdelijk vaccin opgedrongen. Mooi verdienmodel minstens. Voor Gates die dit niet nodig heeft. Hij heeft macht nodig, dus mensen kijk uit!
STOP al deze krankeZinnen..

John1313
John131320 jul 2020 - 11:51

Duurzaam uit de corona crisis, onzin!
Alleen wanneer het niet extra kost zowel in tijd als geld kun je rekening houden met milieu plannen want de corona crisis oplossen moet prio 1 hebben.
Milieu is 2e plan, want wat heb je aan een gezond klimaat als de mensen nog steeds ziek worden of overlijden door corona?

V.w.b. het onderwerp:
Stop het plagen van boeren met nauwelijks bijdragende maatregelen.
Stop met onzinnige 100 km/h, draagt ook amper bij en is symboolpolitiek.

Geef ruimte voor windmolens, die leveren duurzame energie en zijn nog eens indrukwekkend om te zien ook.
Geef ruimte voor zonneweides en dakbedekkingen met zonnepanelen van bijvoorbeeld boeren schuren, de zon schijnt gratis en schoon.
Profiteer op deze manier ook van de opwarming i.p.v. er over te klagen.

Voer een gezond beleid buiten de europawaanzin om, verlaat zo nodig de EU.

Janitavfh
Janitavfh20 jul 2020 - 11:49

En vervolgens zijn er geen mogelijkheden hier in Drenthe om een zonnecollector te starten want kan niet meer geleverd worden aan netwerk (vol)! Overigens ben ik tegen plaatsen van zonnepanelen op de grond, zolang er daken vrij zijn! Tegen het plaatsen van windturbines in de natuur zolang er plek is langs de snelweg en tenslotte ook tegen extra kerncentrales want veilig zegt niets over het feit dat het afval zolang radioactief zijn dat dit echt nooit een optie kan zijn, laten ze daar maar waterstof energie voor gebruiken (laat maar een paar IJslanders ons vertellen hoe)