Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Aandacht voor preventie op Wereld Diabetes Dag

14 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
diabetes 1127
Blauw uitgelichte gebouwen, symposia en bloedsuikermetingen: het zijn onderdelen van de Wereld Diabetes Dag die vandaag opnieuw plaatsvindt. De dag dient mensen bewuster te maken van de gevaren van de chronische ziekte. Preventie en een snelle diagnose zijn belangrijke factoren.
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, treft in Nederland 1,2 miljoen mensen. Dat zal volgens het Diabetes Fonds de komende twintig jaar nog toenemen tot 1,5 miljoen. De stijging is hard: op dit moment krijgen zo'n 150 mensen per dag de diagnose te diabetes.

Insulinetekort

De meeste diabetespatiënten hebben type 2 van de chronische ziekte. Eén op de tien heeft type 1, waarbij het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen vernietigt. Vooral kinderen en jongeren hebben hier last van. Op astma na is diabates type 1 de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen.

Ernstige complicaties

De gevolgen van het insulinetekort dat bij deze ziekte komt kijken zijn onder meer flauwtes, slecht zien en algehele beroerdheid. Door het tekort wordt de bloedsuikerspiegel ontregeld. Als de bloedsuikerwaarde te lang te hoog is, kunnen er ernstige complicaties ontstaan aan onder meer voeten, nieren en ogen. Lees hier meer over het dagelijks leven met diabetes.

Bloemen

Het Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland delen in Amersfoort op de Varkensmarkt bloemen uit om weg te geven aan mensen met diabetes of mensen die voor hen klaar staan. Kassa liet eerder al zien hoe het ziektebeeld eruit kan zien en besteedde aandacht aan hoe je kunt omgaan met iemand die diabetes heeft.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!