Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Reguliere ziekenhuiszorg vanaf komend weekend afgeschaald

28-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
operatie ziekenhuis dokter 930
Komend weekend behandelen de ziekenhuizen ongeveer duizend coronapatiënten. Dat is niet te combineren met de reguliere zorg voor patiënten. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Ziekenhuizen moeten op enig moment keuzes maken en de reguliere zorg afschalen", aldus Kuipers. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt dat "overbezetting dreigt".
Op het hoogtepunt van de eerste golf afgelopen voorjaar behandelden de ziekenhuizen zo'n 1400 coronapatiënten op de intensive cares en 4000 op de verpleegafdelingen, maar toen lag de zorg voor anderen vrijwel helemaal stil. Dat willen de ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.

Doorwerking overheidsmaatregelen kost tijd

Het aantal besmettingen ligt nu hoger dan op 15 maart en volgens Kuipers "lopen we het risico dat we achter de feiten aan lopen."
Bij de eerste golf besloot het kabinet op 15 maart tot een lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vervolgens duurde het nog ongeveer drie weken voor het aantal ziekenhuisopnames zijn hoogtepunt bereikte. "Het duurt drie tot vier dagen voor men zich aan de regels houdt. Dan gaat eerst het aantal positieve tests dalen, om daarna het aantal ziekenhuisopnames te zien dalen. De intensive cares lopen daar achteraan." 

'Geef patiënten betere uitleg bij uitstel zorgbehandeling'

De Nederlandse Patiëntenfederatie roept zorgverleners in ziekenhuizen op om in het afschalen van reguliere zorg beter met patiënten te communiceren dan tijdens de eerste coronagolf.
"Tijdens de eerste golf zagen we dat de communicatie richting patiënten vaak niet goed verliep", laat een woordvoerder van de Patiëntenfederatie weten. "Mensen werd gezegd dat ze niet langs konden komen met hun klachten, maar zorgverleners vertelden niet duidelijk dat ze aan de bel moesten trekken als klachten verergerden. Daardoor zijn veel mensen thuisgebleven, terwijl hun toestand verslechterde."
De Patiëntenfederatie begrijpt dat er reguliere zorg stilgezet moet worden als het aantal coronapatiënten oploopt. "Maar we roepen ziekenhuizen wel op om heel goed te kijken welke zorg wel en niet wordt uitgesteld en om zorgvuldig met patiënten te communiceren," aldus de woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!