'80 procent plastic wordt hergebruikt'
26-10-2010
• leestijd 2 minuten
80 procent van al het in Nederland ingezamelde plastic verpakkingsmateriaal van huishoudens krijgt een tweede leven, zegt Nedvang. De vereniging, die gemeenten en bedrijven ondersteunt bij het verwerken van verpakkingsafval, reageerde dinsdag woedend op de uitlatingen van bestuursvoorzitter Ruud Sondag van Van Gansewinkel Groep dat 50 pocent van het plastic afval verdwijnt in Duitse afvalovens.
Het bedrijf, dat afval inzamelt en er grondstoffen en energie uithaalt, zei op zijn beurt in reactie op Nedvang dat ,,achteraf'' sprake was van ,,een misverstand over de interpretatie van recycling en hergebruik''.
,,Sondag bedoelde dat maar 50 procent van het ingezamelde plastic echt verwerkt kan worden tot daadwerkelijke nieuwe grondstoffen. De andere helft verdwijnt in de verbrandingsovens (20 procent) of wordt verwerkt tot producten die maar een beperkte milieuwaarde hebben (30 procent)'', aldus een woordvoerder van Van Gansewinkel Groep.
Nedvang hekelde de uitlatingen van Sondag als een klap in het gezicht van de Nederlandse burgers ,,die met enthousiasme en massaal plastic verpakkingsafval gescheiden aanbieden en de gemeenten die professioneel de inzameling hebben geregeld.''
Maar volgens Van Gansewinkel is dat nooit de bedoeling geweest. ,,Wij zeggen nergens dat inzameling geen zin heeft, wij willen slechts het effect van die inspanningen vergroten'', aldus de woordvoerder.
Een oplossing voor het probleem kan volgens Sondag schuilen in een 'marker', een goedkope chip waarmee waardevol afval eruit kan worden gepikt. ,,Kost relatief niks. Als je het slechte plastic eenmaal weet te scheiden van hoogwaardig kunststof, dan kun je aan de slag gaan.''
Volgens voorzitter Robbert van Duin van Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, is het markeren van plastic beperkt toepasbaar. ,,Ik vraag me af of de kosten opwegen tegen de baten.'' Bovendien vreest hij dat het leidt tot uitstel. ,,Een dergelijke techniek wordt niet binnen drie jaar gerealiseerd.'' Volgens directeur Harry Lucas van de Vereniging Kunststofverpakkingen Nederland kan een marker helpen, maar hij stelt dat het verbeteren van bestaande technieken ook belangrijk is.
ANP
Verbrandingsoven
Wat gebeurt er dan als u uw shampooflessen en patatbakjes keurig gescheiden heeft ingeleverd? Uw gescheiden kunststof wordt helemaal naar Duitsland gereden voor verwerking. Uiteindelijk blijkt dat zo’n 20% van het gesorteerde kunststof niet geschikt is voor recycling. Die 20% verdwijnt alsnog in de verbrandingsoven in. Voor het overige deel is het onduidelijk wat er nu precies van gemaakt kan worden. Vaak blijkt het kunststof te vervuild om er hoogwaardige producten van te maken. Het hergebruiken als bijvoorbeeld kunststof voor een fles is door het achterblijven van labels gecompliceerd. Paulus Jansen, Tweede Kamerlid voor de SP vindt het niet goed dat er zo weinig zicht is op de afvalstromen: “De afvalstromen zijn volkomen oncontroleerbaar. Wij willen graag weten wat er met ons afval gebeurt. Het probleem is dat zodra producten de grens overgaan er in Nederland helemaal geen zicht meer op is.”
Bekijk de Kassa uitzending:
Plastic scheiden en recyclen helemaal niet succesvol