Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

72% klanten ING wil overstappen van bank

15-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_ingbank.jpg
De plannen van ING om derden inzicht te geven in klantgedrag zorgden deze week voor veel commotie. Wij vroegen onze community wat zij van de plannen vinden. 97% van 14.000 deelnemers vindt het een slecht idee.
Proef
ING lanceerde maandag het plan om aan klanten advertenties op maat aan te bieden op basis van hun betaalgegevens. Klanten, de Consumentenbond, De Nederlandsche Bank en bezoekers van onze website reageerden afkeurend . Na de eerste ophef haastte ING zich om klanten te verzekeren dat zij expliciet toestemming moeten geven voor het vermarkten van hun klantgegevens. Bedrijven krijgen nooit direct toegang tot betaalgegevens. Bedoeling is dat een analyse van persoonlijke klantgegevens bepaalt wie welke aanbiedingen te zien krijgt. Wie veel geld uitgeeft bij tuincentrum X, krijgt een aanbieding in de internetmailbox van tuincentrum Z.
Enquête
Wij vroegen onze community wat zij vinden van het plan van ING om betaalgegevens van klanten te gebruiken om bedrijven aanbiedingen te laten doen. 97% van de respondenten vindt dat een slecht idee. "Mijn betaalgegevens zijn van mij en niet van de bank", reageert 99%. 84% van de geënquêteerden vindt dat een bank deze gegevens te allen tijde privé moet houden. Zij noemen de plannen dan ook "schokkend". Bovendien vindt 63% de plannen óók bezwaarlijk als klanten expliciet toestemming geven voor het gebruik van hun gegevens.  Voor 76% van de geënquêteerden zijn dergelijke plannen reden om over te stappen als de plannen worden doorgezet. Overstappen van bank is niet eenvoudig genoeg, vindt 45%. Van alle deelnemers die klant zijn van de ING wil 72% overstappen van bank als de ING dit plan doorzet. Volgens ING kunnen klanten profiteren van nieuwe aanbiedingen als de bank bedrijven inzicht geeft in klantgegevens. We vroegen de community of zij dat geloven met de vraag "wie profiteert het meest van deze plannen?". 84% denkt dat de bank is, 15% denkt dat dat bedrijven zijn en 1% gelooft dat de klanten er het meest van zullen gaan profiteren. "Het kan zijn dat we hier geen stuiver aan verdienen", zei een topman van ING maandag in Het Financieele Dagblad. Dat betwijfelen onze kijkers. 99% van de respondenten geeft aan niet te geloven dat ING niet zal gaan verdienen aan de plannen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!