6,35 miljard bezuinigen in ziekenhuiszorg
01-04-2010
• leestijd 3 minuten
In de curatieve zorg (ziekenhuizen en huisartsen) is het mogelijk 6,35 miljard euro te bezuinigen. Meer doelmatigheid in de zorg, verhoging van het eigen risico naar 775 euro, een eigen bijdrage van 5 euro per huisartsbezoek en een beperking van het verzekerde pakket zijn daarvoor nodig.
Dat is de belangrijkste en meest ingrijpende optie waar ambtenaren mee komen voor bezuinigingen in de curatieve zorg. Daarin gaat nu 33 miljard euro om.
'Ruim 4 miljard bezuinigen op AWBZ'
In de langdurige zorg kan 4,2 miljard bezuinigd worden op de bijna 21 miljard die erin omgaat. In de variant die volgens ambtenaren 4,2 miljard oplevert, is sprake van een versoberde AWBZ (bijzondere ziekekosten).
Daarin wordt de eerste 90 minuten persoonlijke verzorging per week niet meer vergoed. Ook is er geen vergoeding voor persoonlijke verzorging bij een indicatie van minder dan zes maanden. Verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis wordt dan alleen vergoed bij een intensieve zorgbehoefte. Zorg voor verstandelijk gehandicapten is er alleen nog voor mensen met een IQ onder de zeventig. Nu ligt die grens in Nederland nog op 85. Een verhoging van de eigen bijdragen moet 900 miljoen euro opleveren.
'Eigen bijdrage voor huisarts onzalig plan'
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) vindt een eigen bijdrage van 5 euro voor een bezoek aan de huisarts een onzalig plan. Mensen wachten dan langer dan goed voor hen is voordat zij naar de huisarts gaan, waardoor klachten verergeren en uiteindelijk een duurdere behandeling noodzakelijk is.
Dat stelt de LHV in een verklaring op haar website. Volgens de vereniging helpt juist de huisarts de kosten van de gezondheidszorg te beheersen door tijdig te behandelen en gericht door te verwijzen. Een eigen bijdrage is dus niet alleen slecht voor de volksgezondheid, maar levert per saldo ook geen geld op, aldus de LHV.
'Gehandicapten extra hard getroffen'
De voorgestelde bezuinigingen treffen chronisch zieken en gehandicapten extra hard. Dat is de reactie van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland. Volgens de organisatie is de versobering van de AWBZ een probleem. ,,De hoop is dat gemeenten dan inspringen, terwijl bij eerdere bezuinigingen al is gebleken dat dit onvoldoende gebeurt.'' Volgens de raad dreigt hierdoor een nog zwaardere belasting voor mantelzorgers.
Ook de mogelijke verhoging van het eigen risico treft de chronisch zieken en gehandicapten ,,onevenredig hard''. ,,Omdat zij geen keus hebben: ze maken ook een hoog eigen risico volledig op.''
Familieleden en vrienden kunnen niet nog meer hulp bieden aan zieken en gehandicapten die nu nog vanuit de volksverzekering AWBZ wordt betaald. Dat stelde de vereniging van mantelzorgers en vrijwilligers Mezzo. Volgens Mezzo verlenen in Nederland al 3,5 miljoen mensen hulp aan mensen die extra zorg nodig hebben. Bij 2,6 miljoen van hen gaat het om langdurige en intensieve mantelzorg. Het aantal overbelaste mantelzorgers is volgens Mezzo in drie jaar gestegen van 300.000 naar 450.000.
KNMG: hoger eigen risico is schijnbezuiniging
Een hoger eigen risico van 775 euro in de gezondheidszorg leidt tot administratieve rompslomp en lastenverzwaringen elders, en levert daardoor per saldo geen besparing op. Dat stelde artsenorganisatie KNMG. Hetzelfde geldt volgens KNMG voor een eigen bijdrage van 5 euro voor elk huisartsenconsult. Dat voorstel werpt bovendien ,,een onaanvaardbare drempel op voor de toegankelijkheid van de zorg''. KNMG vreest dat mensen straks langer wachten voor zij naar de huisarts gaan. Dat is slecht voor de volksgezondheid en kost juist extra geld.
KNMG is het met de ambtenaren eens dat de AWBZ een te hoge kostenpost is. Maar botweg bezuinigen op de volksverzekering voor met name chronisch zieken en gehandicapten, treft vooral de kwetsbaren in de samenleving, waarschuwt de artsenorganisatie.
Zorgverzekeraars: doorgaan met marktwerking
Doorgaan met marktwerking in de zorg is de beste manier om kosten te besparen en tegelijk de toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg veilig te stellen. Dat blijkt volgens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) uit de donderdag gepresenteerde ambtelijke bezuinigingsvoorstellen.
De zorgverzekeraars zijn teleurgesteld dat hun rol in de langdurige zorg (AWBZ) in drie van de vier voorgestelde scenario's juist wordt beperkt. Zij willen graag dat ook die vorm van zorg bij hen wordt ondergebracht en stellen dat zij, meer dan de overheid, de bescherming van kwetsbare groepen in de samenleving centraal willen stellen.
Bron: ANP