Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

60 procent van de huisartspraktijken heeft geen plek voor nieuwe patiënten

22-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2315 keer bekeken
  •  
dokter huisarts 930x520

Door de toenemende vraag naar zorg bij ouderen én jongeren, ligt er een grote druk op de kwaliteit en toegankelijkheid van de huisartsenzorg, waarschuwt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Het aantal huisartsen dat geen plek heeft voor nieuwe patiënten stijgt. Inmiddels geldt dat volgens het rapport voor 60 procent van de huisartspraktijken. 

“Groot aantal artsen stopt tussen nu en 5 jaar”

Vergrijzing heeft ook effect op de beroepsgroep zelf: bijna 2500 huisartsen zijn 60 jaar of ouder. "De verwachting is dat hiervan een groot aantal tussen nu en 5 jaar zal stoppen met werken", schrijven de onderzoekers.

Er worden weliswaar ook meer huisartsen, verpleegkundig specialisten en assistenten opgeleid, maar de druk op huisartsen zal "onverminderd hoog" blijven, stellen ze. Als veel artsen tegelijk stoppen, wordt de overdracht van hun praktijken "een ingewikkeld vraagstuk."

Mensen wonen langer thuis

Mensen blijven tegenwoordig vaak nog langer thuiswonen. Dit leidt weer tot meer werk voor de huisarts. Door de combinatie van factoren hebben zij eigenlijk niet genoeg tijd voor hun patiënten: per consult heeft de huisarts gemiddeld 11 minuten, becijferen de onderzoekers, terwijl dat bij voorkeur een kwartier zou moeten zijn. Ook administratieve verplichtingen kosten tijd, voegen de opstellers van het rapport eraan toe.

Te weinig tijd voor patiënten 

Huisartsen en hun beroepsorganisaties vragen al jaren om meer tijd voor hun patiënten. Dat blijft dus een heikel punt, al kan het Integraal Zorgakkoord (IZA) volgens de onderzoekers van de bank wel een positieve bijdrage leveren. In dat akkoord hebben de overheid, zorgverzekeraars en medici afspraken gemaakt die de zorg goed en betaalbaar moeten houden. Meer tijd voor de patiënt wordt er ook in genoemd. Huisartsen waren daar eerder sceptisch over en weigerden aanvankelijk hun handtekening te zetten, maar dat deed de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) in januari alsnog.

Dit is waar de onderzoekers voor pleiten:

Verder noemen de schrijvers van het rapport het "cruciaal" dat de regeldruk vanuit de overheid vermindert. Verder pleiten ze voor intensievere samenwerking tussen regio's en tussen de verschillende takken van de zorg, zoals de huisartsen, de GGD, de geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en de wijkverpleging. Verdere digitalisering en zorg op afstand kunnen het werk ook efficiënter maken, denken de onderzoekers. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

.aagje
.aagje24 feb. 2023 - 4:17

Ik begrijp artsen willen patiënten zonder dat ze ziek worden .

aad piraat
aad piraat22 feb. 2023 - 13:15

Het blijft toch gek dat ondanks dat we met zijn allen schijnbaar vreselijk ongezond eten, leven en ademen toch gemiddeld veel ouder worden waardoor we langer ongezond door kunnen werken, vergrijzen en thuis wonen waarmee we ook direct als hoofdschuldigen worden aangewezen.

Helen 66
Helen 6622 feb. 2023 - 13:05

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
harrybre
harrybre22 feb. 2023 - 14:23

Even op Internet kijken: In 2022 immigreerden 401 351 personen naar Nederland. Hiervan heeft 4,5 procent een Nederlandse achtergrond ( = thuiskeerders). Het grootste deel van de immigranten heeft een migratieachtergrond uit Europa ( zijn dus OF EU burgers als de echtgenote van Wilders OF Oekrainers): 257 055 personen. Dat is 64,0 procent van de totale immigratie in 2022. 17,3 Procent van de immigranten had een migratieachtergrond uit Azië. Immigranten vestigen zich niet altijd permanent in Nederland. Sommigen komen voor bijvoorbeeld studie of werk voor een kort verblijf hier heen. In de periode 2006 tot en met 2011 immigreerden 319 285 burgers uit de EU- en EFTA (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) naar Nederland. Van deze groep was 49,9 procent binnen drie jaar weer vertrokken. Na tien jaar woonde 72,0 procent van deze immigranten niet meer in Nederland. Mensen die van buiten de EU/EFTA komen emigreren na 3 jaar relatief minder vaak dan burgers uit de EU- en EFTA: 36,7 procent. Na tien jaar woonde 58,3 procent van de migranten van buiten de EU/EFTA niet meer in Nederland. 200.000 instromers per jaar op ONZE (NLe) kosten is dus meer dan schromelijk overdreven

gastonf
gastonf22 feb. 2023 - 12:08

"Verdere digitalisering en zorg op afstand kunnen het werk ook efficiënter maken, denken de onderzoekers" Mooi dat woordje "denken"

KasjavH
KasjavH22 feb. 2023 - 11:30

60%? In de regio Barendrecht, RhoonPortland, Rhoon en Portugaal. Is maar een praktijk die nog steeds neem patienten aan...maar je wil liefst geen patient van deze praktijk zijn!

wim koelewijn
wim koelewijn22 feb. 2023 - 10:35

AbnAmro waarschuwt...wat steekt hier nou weer achter?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!