60% nooit overgestapt sinds invoering basisverzekering
24-10-2012
• leestijd 1 minuten
Van alle Nederlanders zit 60% nog steeds bij dezelfde zorgverzekeraar als voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Zij zijn dus nog nooit overgestapt. De 40% die wel switchte, deed dat de afgelopen jaren gemiddeld 1,6 keer. Dat blijkt uit onderzoek dat Ipsos Synovate heeft uitgevoerd in opdracht van
Independer.nl.
Teveel onnodige premie betaald
Doordat consumenten lang bij dezelfde zorgverzekeraar blijven, betalen ze vaak meer premie dan nodig is. De NMa wees hier vorige week ook al op bij de publicatie van eigen onderzoeksresultaten. Volgens de NMa kunnen gezinnen zeker 1.000 euro besparen op hun verzekeringen, waarvan 206 euro op de zorgverzekering.
Consument kan besparen
Geld is niet het enige motief om over te stappen. In de loop van de jaren kan de zorgbehoefte veranderen. Als consumenten ieder jaar kritisch kijken naar de zorg die ze nodig hebben, kunnen ze veel geld besparen. Zo kan een uitgebreide aanvullende verzekering een goede aankoop zijn voor ouders met kinderen die een beugel nodig hebben. Is de beugel niet meer nodig dan is geen of een beperkte aanvulling wellicht beter.
Dit onderzoek is gehouden onder 984 Nederlanders van 18 jaar en ouder in de periode 16 t/m 18 oktober 2012. De groep respondenten vormt een betrouwbare afspiegeling van alle Nederlanders.