Kassa

6 procent van de Nederlanders niet online

  •  
04-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Social media internet 930x520
Bijna 900.000 Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben in 2018 nooit internet gebruikt. Dat is 6 procent van de bevolking. Vooral mensen van 75 jaar en ouder zijn niet online, hoewel ook die groep kleiner wordt, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2012 zei nog 66 procent van de 75-plussers nooit op internet te hebben gezeten. In 2018 gold dat nog voor 32 procent, ongeveer 886.000 mensen, aldus het CBS.

86 procent dagelijks online

Afgelopen jaar was 86 procent van de Nederlanders dagelijks online. In 2012 was dat nog 76 procent. Meer dan 95 procent van de 12 tot 45-jarigen en hoogopgeleiden gebruikten het internet elke dag. Ook 45 procent van de 75-plussers was dagelijks op het web.

Geen interesse

Van degenen die in 2018 geen gebruik maakten van internet, had bijna de helft (46 procent) geen internetverbinding. De rest heeft wel toegang tot het web, maar maakt daar geen gebruik van. Als redenen om niet te internetten geven mensen volgens het CBS vaak aan dat ze simpelweg geen interesse hebben, het niet zinvol vinden of te weinig kennis of vaardigheden hebben. Een kleine groep (15 procent) is bezorgd over de veiligheid en privacy op internet of vindt de apparatuur die nodig is om te kunnen internetten te duur. ANP

Meer over:

online, internet, cbs
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

harrybre
harrybre4 jan. 2019 - 13:01

"Vroeger" gebruikte ik de computer o.a. voor SKYPE, wat ik menig "oudje" geleerd heb. Tegenwoordig is dat met What's App. Alleen is dat scherm zo ielig klein en dat toetsenbord veel te klein voor mijn vingers. 

tenormin
tenormin4 jan. 2019 - 12:46

Ik denk dat het laatste veelal de doorslag geeft: te duur. Zelf begrijp ik b.v. niet dat een gezin met 2 kinderen alle 4 een duur toestel hebben waar men alles op kan doen, van bankieren tot... noem maar op: waar men het geld vandaan haalt voor al die dure abonnementen, kosten die iedere maand terugkomen en ja "we staan wel rood telkens". (Heb het over buren, het eens uit nieuwsgierigheid gevraagd). Als 78+ ser gebruik ik internet wel, maar bankieren op mijn mobiele telefoon zou ik nooit doen. Ouderwets? Ja, kennelijk wel.

2 Reacties
harrybre
harrybre4 jan. 2019 - 13:00

Te duur ? Kratje pils per maand kost meer en al helemaal, als het naast een TV-abo is. En een 2 a 3 jaar oude computer kost echt weinig ( € 50 - €150). Mijn vrouw heeft er een, die ca 10 jaar oud is. W10 gratis update erop, en ze doet er alles mee, wat ze wil, tot foto's bewerken toe. Smartphone abo ? €10 per maand voor onbeperkt bellen, 5 GB data buitenshuis ( ex Wifi) heb ik nog nooit op gekregen. Overigens: alles, wat met GELD te maken heeft, doe ik liever op mijn thuiscomputer.  

tenormin
tenormin4 jan. 2019 - 13:13

Dat kratje bier per maand bespaar ik me al, drink het niet. ;-) Maar de één is nu eenmaal handiger op een PC dan de ander. Ik ben zo'n onhandige gebruikster. Ben al blij dat ik sinds een paar dagen een laserprinter heb, kon niet eens zelf de cartridges vervangen, dus ZO onhandig. Fijn dat uw vrouw alles wel kan. ☺

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!