Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

54.000 extra studenten studievertraging door corona

16-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
student 1127
Het aantal studenten met een studieachterstand is door de coronacrisis gestegen tot 54.000 ten opzichte van 2018. Dat liet het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) uitzoeken door ResearchNed. De vertraging hangt samen met het wegvallen van colleges, stages en laboratorium- en practicumonderwijs. Studenten hebben thuis geen goede faciliteiten.

Hbo-studenten kampen vaker met een achterstand dan studenten aan de universiteit. ISO-voorzitter Kees Gillesse stelt dat in elk klaslokaal op de universiteit een student extra kampt met een studieachterstand. Deze cijfers zijn hoger op het hbo. "Dan gaat het om bijna drie studenten per klaslokaal. We vermoeden dat dit verschil veroorzaakt wordt doordat er in het hbo meer praktijkonderwijs en stages in het curriculum verweven zitten", aldus Gillesse.

Online onderwijs slechter dan normaal onderwijs

Driekwart van de studenten geeft volgens ISO aan online onderwijs slechter te vinden dan normaal. Meer dan 20 procent zegt dat een deel van hun onderwijs gestopt of uitgevallen is, bij studenten met veel laboratorium- of practicumonderwijs is dit zelfs 40 procent. Ruim 30 procent geeft aan minder studiepunten gehaald te hebben door de coronamaatregelen.

Problematisch

Volgens studentenorganisatie ISO zijn de cijfers problematisch. De organisatie maakt zich zorgen over de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Online onderwijs is namelijk niet altijd een goede oplossing. Ook wijst de studentenorganisatie op de kosten, want een maand studievertraging levert een uitwonende student al snel 1000 euro extra kosten op. ISO pleit er daarom voor fysiek onderwijs weer meer mogelijk te maken. Nu mag dat alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00. Zo worden studenten zoveel mogelijk in de spits uit het openbaar vervoer gehouden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!