Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

50-plusser snel weer aan het werk in de bouw

29-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_bouwvakker
Werkzoekende 50-plussers hebben in de bouwsector de meeste kans om weer snel aan het werk te komen. Uit cijfers van de uitkeringsinstantie UWV donderdag blijkt dat bijna de helft van hen binnen zes maanden weer aan het werk is. Over alle sectoren gemeten vindt een derde van de 50-plussers binnen een half jaar weer werk.
Vraag naar bouwprofessionals
Het is al langer duidelijk dat de bouwsector in de lift zit. Dat valt ook af te lezen aan het aantal vacatures. Volgens het UWV stijgt dit aantal in 2016 tot 41.000. Daarmee is de vraag naar bouwprofessionals volgens de instantie nog niet zo groot als voor de economische crisis, maar wel twee keer zo groot als tijdens het dieptepunt van de crisis in 2012.
Vooral de vraag naar loodgieters en schilders is groot, maar ook timmerlieden zijn in trek.
50-plus tegenover 50-min
De cijfers van het UWV laten zien dat het aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers verder is gedaald tot 204.800. Dat zijn er 6700 minder dan vier maanden geleden. De daling onder de groep werkzoekenden 50-plussers is groter dan onder 50-minners. Het aantal lopende uitkeringen aan 50-plussers is nog wel licht hoger dan een jaar geleden.
Verder geeft het UWV aan dat bouwsector aan het vergrijzen is. In 2015 was 33 procent van de medewerkers in de sector 50-plus, tegen 27 procent in 2008. Verder is opvallend dat het aantal jongeren terugloopt. In 2008 was een vijfde van de werknemers in de bouw jonger dan 27 jaar. Vorig jaar was dat nog 12 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

van deuveren
van deuveren26 okt. 2016 - 0:20

Jongeren stropen de mouwen niet meer op, dus zullen de ouderen als het KÁN kunnen ZIJ langer doorwerken ook ná 67 jaar! Vooral om Gaten (minder werknemers) te vullen die op termijn ontstaan vooral in de bouw, ook om de teruggang in AOW en pensioen het gat dat dat ontstaat te dichten!! DUS NÁ 2023 moet de pensioen leeftijd verder omhoog!? ik voorzie dat dat al eerder gaat gebeuren al in 2017! Jongeren kunnen  zelf bij een verzekeringsmaatschappij hun pensioen regelen wat voor opbouw in/door premie krijg je dan!? Ouderen kunnen dat ook misschien alsnog!? ik voorzie dat dat voor allebei helaas daar niks MEER aan te doen is! Als het nog steeds zo blijft  zoals het nu al 50 jaar geregeld is door beleggingen en rente wordt DIT ook niks! "kous op de kop!"

manwijf
manwijf29 sep. 2016 - 11:52

Dat het aantal jongeren terugloopt, verrast mij niets. De over-het-paard-getilde-jongelui van nu maken niet graag meer vieze handen en zwaar werk doen is er al helemaal niet meer bij. De bouw is echt niet de enige sector waar ze nauwelijks nog jonge mensen kunnen werven. Die hebben liever een makkelijke baan in de ICT bv, waar ze ook nog eens veel geld mee kunnen verdienen. Ik voorzie dan ook op termijn ernstige problemen in beroepsgroepen waar de mouwen opgestroopt dienen te worden. Jammer dat die vluchtelingen allemaal zo hoog opgeleid zijn dus...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!