Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

50.000 honden illegaal ingevoerd

16-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
puppy-goldenretriever_02.jpg
Minimaal 50.000 honden zijn vorig jaar illegaal ons land binnengekomen. Dat blijkt uit onderzoek van het programma ZEMBLA . Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet controleren of de honden voorzien zijn van de verplichte vaccinaties moeten alle honden verplicht geregistreerd worden. Maar dat gebeurt in veel gevallen niet, zo ontdekt ZEMBLA. Op deze wijze blijft onduidelijk of de hondjes die uit het buitenland komen, de verplichte vaccinaties hebben gehad. “Zeer zorgelijk”, vindt specialist veterinaire microbiologie Paul Overgaauw (Universiteit Utrecht).
Risico's
De meeste geïmporteerde honden komen uit Oost-Europa en daar komen gevaarlijke infectieziekten voor zoals bijvoorbeeld hondsdolheid. Hondsdolheid is levensbedreigend voor dieren én voor mensen. Reden voor verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma met ingang van 2015 de enting tegen hondsdholheid verplicht te stellen, mede op advies van Overgaauw. “Er zijn duidelijke regels afgesproken om dit soort risico’s te voorkomen en daar wordt kennelijk zo makkelijk de hand mee gelicht”, aldus Overgaauw.
Groot verschil in aantal inschrijvingen
In opdracht van het ministerie van Economische Zaken waar de NVWA onder valt, heeft Overgaauw de omvang van de import van honden berekend. In 2014 zijn er 60.000 tot 70.000 honden ons land binnengekomen. Maar in het TRACES-systeem waarin iedere geïmporteerde hond geregistreerd moet worden, staat dat er vorig jaar 10.000 honden in Nederland zijn ingevoerd. Een groot verschil waarover de NVWA zich tegenover ZEMBLA niet wil uitlaten.
Te oud voor handel
Pups mogen sinds begin dit jaar pas vanaf vijftien weken oud worden ingevoerd, omdat de vaccinaties vanaf die leeftijd pas werken. Maar voor handelaren is vijftien weken een onaantrekkelijke leeftijd, de hondjes zijn dan al te oud voor de handel. Handelaren bieden nog steeds te jonge hondjes aan die niet volledig zijn gevaccineerd, vertellen verschillende dierenartsen en gedupeerde kopers in ZEMBLA. Volgens dierenarts Fred van der Kolk gebeurt dat uit winstbejag. “Een handelaar wil geld verdienen. Vaccineren is een kostenpost, dat gaat van je winst af”. 
Trucs
ZEMBLA toont aan dat er op verschillende manieren gesjoemeld wordt met entingen en leeftijden. Sinds 2013 zijn handelaren verplicht hondjes onderhuids van een chip te voorzien. De code van de chip moet corresponderen met de code in het paspoort. Daarin staat hoe oud de hond is en welke vaccinaties hij heeft gehad. Handelaren die de regelgeving willen omzeilen, voeren de pups zonder geregistreerde chip en geldig paspoort in. Een politieagent vertelt in ZEMBLA dat handelaren tijdens het transport te jonge pups van een halsband voorzien met een chip dat correspondeert met een paspoort dat aan de eisen voldoet. Zo worden de controleurs die de chip moeten scannen misleid. Een andere truc is om de chip met secondelijm onder de oksel van het hondje te plakken. Een insider uit het handelaren-circuit vertelt dat zijn collega’s op die manier de controles misleiden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor