Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

42 procent Nederlanders bereid om niet meer te vliegen om klimaat

11-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
klimaatverandering klimaatbeleid aarde broeikaseffect 930

Veel Nederlanders zijn het meest bereid vliegen op te geven als dat bijdraagt aan een beter klimaat, maar het minst om de auto te laten staan. Dat blijkt uit de klimaatenquête van de Europese Investeringsbank (EIB). Na het vliegen volgen het eten van vlees, videostreaming en nieuwe kleding kopen in de top vijf van dingen die Nederlanders bereid zijn op te geven om klimaatverandering tegen te gaan.

Uit de enquête komt naar voren dat 42 procent van de Nederlanders zegt te willen stoppen met vliegen, terwijl maar 10 procent de auto wil laten staan. Vooral ouderen en mensen die in het landelijk gebied wonen vinden het laten staan van hun auto lastig. Het grootste deel van de mensen zegt al minder vlees te eten, namelijk 67 procent. 19 procent zegt dat helemaal te willen opgeven. Er is weinig verschil zichtbaar hierin tussen mannen en vrouwen, behalve als het aankomt op het kopen van nieuwe kleding en het eten van vlees. Zo zijn vrouwen juist meer geneigd geen vlees meer te eten, maar minder geneigd om geen nieuwe kleding te kopen, terwijl dit bij mannen precies andersom is.

Jongeren moeite met stoppen met vliegen en videostreaming

75 procent van de jongeren tussen de 15 en 29 jaar geeft aan gemotiveerd te zijn om te werken aan een beter klimaat. Wel geven juist veel jongeren aan weer te willen vliegen zodra de coronapandemie voorbij is. Ook vinden jongeren het het moeilijkst om te stoppen met videostreamingdiensten. Deze gebruiken veel energie, door het gebruik van servers en netwerken. Dat zorgt op zijn beurt weer voor uitstoot van broeikasgassen, omdat de meerderheid van elektriciteit met fossiele brandstoffen wordt geproduceerd.

Bereidheid in aanpak klimaatcrisis versus verandering van eigen gedrag

Daarnaast geeft bijna driekwart van de Nederlanders aan zich in te zetten om de klimaatcrisis aan te pakken. Echter, slechts 9 procent van de Nederlanders voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl. Het onderzoek van de EIBlaat zodoende zien dat er een grote bereidheid is om de klimaatcrisis aan te pakken, maar dat mensen minder bereid zijn om radicale wijzigingen door te voeren. Wel is de EIB positief over het feit dat ruim een op de vijf Nederlanders door klimaatverandering minder wil gaan vliegen en dat een op de drie vaker in eigen land op vakantie wil gaan. De EIB noemt het 'niet meer vliegen' een best radicale wijziging in het gedrag.

Klimaatvriendelijkheid versus comfort

Wel lijken Nederlanders alleen bereid om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen als dit hun comfort niet aantast of geen extra inspanning vereist. "Maar 18 procent is bereid CO2-compensatie te betalen voor vliegen. Zodra het wat gaat kosten, gaat de bereidheid omlaag", stelt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor.

Bron: EIB, ANP

Meer leren over duurzaamheid?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!