Kassa

400 Euro subsidie voor bestelauto met roetfilter

  •  
22-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
901701.jpg
Bedrijven die een nieuwe bestelauto met een roetfilter aanschaffen, krijgen 400 euro subsidie. Daarmee is 80 procent van de kosten van een roetfilter gedekt, zei donderdag milieuminister Jacqueline Cramer bij de ondertekening van een fijnstofakkoord.
Met het akkoord kan de uitstoot van fijnstof of roet sterk worden teruggedrongen. Doel ervan is dat iedere nieuwe bestelauto in 2012 een roetfilter heeft. Er rijden momenteel 900.000 van dat soort lichte bedrijfswagens rond, die volgens Cramer 25 procent bijdragen aan de totale uitstoot van fijnstof.
Momenteel heeft een derde van die wagens al een roetfilter. Eind dit jaar moet dat aandeel verdubbeld zijn, gestaag oplopend tot 100 procent in 2012.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat de 51 miljoen euro om de regeling te financieren, te danken is aan het truckersakkoord dat juli vorig jaar werd gesloten. De transportsector slikte toen de door het kabinet ingevoerde 3 cent accijnsverhoging op diesel in ruil voor onder andere 62 miljoen aan 'vergroeningsmaatregelen'.
De Jager prees het fijnstofconvenant aan. ,,Dit is ook een experiment. Als dit goed werkt, heben we minder fiscale stimuleringsmaatregelen nodig.'' De Jager voerde vorig jaar een nieuwe fijnstoftax in, die Bovag en RAI overigens met succes bij de rechter aanvochten.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!