Kassa

40 procent minder flesjes in de natuur, wel meer blikjes

  •  
06-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
920 keer bekeken
  •  
1127_zwerfafval

De invoering van statiegeld op flesjes lijkt te werken. In een brief naar de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu), dat ze zeer tevreden is met de gemeten daling van 40 procent. Wel is het aantal blikjes in het zwerfafval toegenomen met ongeveer 20 procent, meldt de staatssecretaris. Vanaf 31 december dit jaar komt ook statiegeld op blik.

Volgens de staatssecretaris moet nu de aandacht van de halfjaarlijkse zwerfafvalmonitor, waar zij de cijfers van krijgt, worden uitgebreid naar andere vormen van zwerfafval. Dan wordt ook beter in kaart gebracht hoeveel producenten vanaf 2023 moeten gaan bijdragen aan het opruimen van het afval.

Voor de zomer komt Heijnen met een campagne om zwerfafval tegen te gaan. In 2020 heeft toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven al toegezegd dat die er zou komen, maar vanwege de coronapandemie is de campagne uitgesteld.

Steeds meer statiegeld

In het verleden heeft Kassa uitgebreid aandacht besteed aan statiegeld probleem. Zo bleek in november vorig jaar dat supermarkten onterecht geen statiegeld op hun eigen flessen hieven. In de wet staat een uitzonderingsregel die luidt dat er geen statiegeld geheven hoeft te worden op flessen waarvan de inhoud 100 procent sap is. Deze regel werd toegepast op flessen van onder andere Albert Heijn en Jumbo, ook al werd er bij sommige sappen water en suiker toegevoegd.

Bekijk hieronder de uitzending over dit onderwerp:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

JannieBoe
JannieBoe7 apr. 2022 - 7:13

Statiegeld blijkt dus te werken. Jammer dat veel mensen pas hun afval recyclen als er geld aan te pas komt. Dan maar reguleren en afdwingen helaas wat niet nodig zou moeten zijn.

kassa2551
kassa25516 apr. 2022 - 11:22

Wim heeft gelijk, wanneer bijvoorbeeld een Douglas een product zelf niet op voorraad heeft kun je het via de webshop bestellen. een eyeliner of poederdoosje wat dan ook. Dan wordt het bezorgd in bijna een "verhuisdoos". En wanneer je dan zegt, kan het niet anders dan wordt er gezegd Nee, want anders beschadigd misschien het product!!! weet U een poederdoosje van 5 x 5 x 1 cm komt binnen in een doosje van 27 x 20 x 10 cm? terwijl je met goede wil een speciale bubbeltjes envelop genoeg zou zijn? Wie is er dan gek. Nu snap ik waarop er een tekort is aan karton etc. Trouwens heel veel mensen praten over milieu, maar er wat aan doen is veelal bedoeld voor Anderen!

wim koelewijn
wim koelewijn6 apr. 2022 - 9:48

ach en wee over het milieu....straks zelf je rijst in een potje doen...enzovoort...duidelijk is in mijn optiek dat het ene het andere opheft...mider plasic..(dus) meer blikjes..onlangs in de bus, bol.com, een kartonnen enveloppe van bijna 40x30cm met daarin een blisterverpakking met potlood van maar liefst 20x8cm x0.9 cm...er konden er minstens 15 in...dat bedoel ik met het een heft het andere op..bijna a-sociaal om het in zo'n te grote en dure verpakking te stoppen.. bestelde 20 verpakkingen met 8-10 stopcontactbeveiligers( voor kinderen) zaten in een doos waar er ,echt waar, wel 200 verpakkingen in konden.....het antwoord; als het niet in de bus kan gebruiken we bijna altijd dit formaat dozen.ondanks het volume van het bestelde...voor de bühne op het milieu letten noem ik het..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!