Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

40 procent minder flesjes in de natuur, wel meer blikjes

06-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1077 keer bekeken
  •  
1127_zwerfafval

De invoering van statiegeld op flesjes lijkt te werken. In een brief naar de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu), dat ze zeer tevreden is met de gemeten daling van 40 procent. Wel is het aantal blikjes in het zwerfafval toegenomen met ongeveer 20 procent, meldt de staatssecretaris. Vanaf 31 december dit jaar komt ook statiegeld op blik.

Volgens de staatssecretaris moet nu de aandacht van de halfjaarlijkse zwerfafvalmonitor, waar zij de cijfers van krijgt, worden uitgebreid naar andere vormen van zwerfafval. Dan wordt ook beter in kaart gebracht hoeveel producenten vanaf 2023 moeten gaan bijdragen aan het opruimen van het afval.

Voor de zomer komt Heijnen met een campagne om zwerfafval tegen te gaan. In 2020 heeft toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven al toegezegd dat die er zou komen, maar vanwege de coronapandemie is de campagne uitgesteld.

Steeds meer statiegeld

In het verleden heeft Kassa uitgebreid aandacht besteed aan statiegeld probleem. Zo bleek in november vorig jaar dat supermarkten onterecht geen statiegeld op hun eigen flessen hieven. In de wet staat een uitzonderingsregel die luidt dat er geen statiegeld geheven hoeft te worden op flessen waarvan de inhoud 100 procent sap is. Deze regel werd toegepast op flessen van onder andere Albert Heijn en Jumbo, ook al werd er bij sommige sappen water en suiker toegevoegd.

Bekijk hieronder de uitzending over dit onderwerp:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!