Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

40 procent oversluiters haalt hoogste besparing via hypotheek met duurzaamheidskorting

18-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4212 keer bekeken
  •  
Hypotheek 1127

Geldverstrekkers belonen een gunstig energielabel met extra korting op de hypotheekrente. Voor één op de tien Nederlandse huiseigenaar voor wie oversluiten haalbaar is, levert zo'n hypotheek met duurzaamheidskorting de hoogste besparing op. Het komt neer op gemiddeld 9407 euro netto binnen de nieuwe rentevasteperiode. Dat blijkt uit analyse door Hypotheekonderzoek.nl. De woningen van deze mensen beschikt al over energielabel A.

Hypotheekonderzoek.nl rekende de geanonimiseerde dossiers door van 107.191 willekeurige huishoudens. Het maakte hierbij gebruik van de Oversluitcheck van de Nationale Hypotheekbond. De oversluitkosten en -boete zijn daarbij meegenomen in een nieuwe annuïtaire hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar.

Van de onderzochte dossiers levert oversluiten voor één op de vier een netto besparing op. In bijna 40 procent van de gevallen realiseert de consument de hoogste besparing via een hypotheek met duurzaamheidskorting. Voor huishoudens die met een regulier hypotheekproduct het meeste besparen, is dat bijna altijd in combinatie met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Consument met energielabel A profiteert meest van duurzaamheidskorting

Een kwart van de woningen waarvoor een hypotheek met duurzaamheidskorting de hoogste besparing oplevert beschikt al over een energielabel A. Hun eigenaren kunnen zonder meer overstappen.

Bij vier op de tien huishoudens ligt deze korting binnen bereik, wanneer men stappen zet met hun huidige energielabel B of C woning naar een beter label. Uiteraard zijn daar kosten aan verbonden. Die kunnen uiteindelijk hoger uitpakken dan wat de extra duurzaamheidskorting oplevert.

In het onderzoek komt aanbieder Woonnu met hun energielabel A hypotheek het vaakst naar voren als voordeligste duurzame overstap. De besparing is daarbij gemiddeld 9.889 euro . Dat is 1.451 euro meer dan het gunstigste reguliere alternatief. Wel is het zo dat wanneer een consument zijn woning verbetert naar een energielabel A deze profiteert van meer voordelen dan deze extra besparing op zijn hypotheek.

Lagere energierekening door verduurzaming

Verduurzaming zorgt ook voor een flink lagere energierekening — nu actueel, maar op lange termijn gunstig —, voor meer wooncomfort en direct voor een hogere waarde van de woning. Plus een bijdrage aan een beter klimaat. Alle reden dus voor consumenten en hypotheekkantoren om duurzaamheid niet alleen bij nieuwe hypotheken maar ook bij oversluiten mee te nemen in het adviesgesprek.

Bron: Hypotheekonderzoek.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!