Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

3G van KPN stopt per 31 maart. Wat zijn de gevolgen?

07-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
13709 keer bekeken
  •  
5G mast netwerk 1127

Telecombedrijf KPN stopt per 31 maart met zijn mobiele 3G-netwerk. Vanaf die datum kun je niet meer bellen en internetten via 3G. Klanten zijn voortaan aangewezen op het modernere 4G- en 5G of vallen terug op het oude 2G-netwerk. Wat betekent het einde van 3G in de praktijk?

Eind maart 2022 haalt KPN zijn 3G-netwerk uit de lucht. “De reden hiervoor is eenvoudig”, licht woordvoerder Stijn Wesselink toe. “Het oude netwerk gebruikt veel apparatuur, kost veel energie en houdt frequentieruimte bezet.”

De vrijgemaakte ruimte op het netwerk gaat KPN voortaan benutten voor 4G en 5G, waarover veel mensen nu al bellen en internetten. “We kunnen nog meer capaciteit en snelheid bieden op deze netwerken. Bovendien wordt er nog nauwelijks gebruik gemaakt van 3G, want 4G en 5G zijn beter, sneller en veiliger.”

Opletten als je mobieltje 10 jaar of ouder is

De provider denkt dat niet veel klanten echt hinder zullen ondervinden van het einde van het 3G-netwerk. “Er zijn relatief weinig ‘3G-only’ gebruikers”, weet Wesselink.

Als je een oude mobiele telefoon gebruikt, moet je goed opletten. “Is je mobiel meer dan 10 jaar oud? Dan is die waarschijnlijk niet toegerust op 4G”, waarschuwt de woordvoerder. In dat geval word je per 31 maart geheel automatisch doorgezet naar het nog wel actieve 2G-netwerk, zodra je jouw telefoon gebruikt.

“Je blijft zo bereikbaar voor telefoontjes. De spraakkwaliteit op 2G is van hetzelfde niveau als op 3G”, zegt de woordvoerder. Maar internetten is geen aanrader, omdat dat erg traag verloopt via 2G. “Data kun je alleen gebruiken tegen een aanmerkelijk lagere snelheid. Voor bijvoorbeeld filmpjes kijken is 2G niet geschikt.”

Advies: Stap tijdig over op een moderne telefoon

Wie een mobiel gebruikt van 10 jaar of ouder doet er volgens de provider goed aan om de aanschaf van een nieuwere telefoon te overwegen.  ”Als klanten een ouder toestel hebben, raadt KPN sowieso aan om dat exemplaar tijdig te vervangen, zodat jouw telefoon aan de laatste veiligheidseisen voldoet.”

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen iedere klant die het aangaat meermaals op de hoogte gebracht van het komende einde van het 3G-netwerk. 

Telefoon geschikt?

Twijfel je eraan of het uitzetten van 3G nadelige gevolgen heeft voor bellen en internetten met jouw (oude) telefoon? Via een online check kun je de geschiktheid van je toestel voor 4G controleren. Je hebt de goede simkaart nodig en uiteraard een mobieltje dat geschikt is voor 4G of 5G. Daarnaast moeten de instellingen op je toestel goed staan.

Bijzonder moment

Voor KPN is het afsluiten van het 3G-netwerk best een beetje spannend, geeft de woordvoerder toe: “Uiteraard zijn dit altijd bijzondere momenten. Je introduceert nieuwe technologie en neemt eens in de zoveel tijd ook afscheid van oudere.”

3G werd in 2003 geïntroduceerd en heeft voor de doorbraak van de smartphone gezorgd. “Dankzij 3G werd mobiel internetten een succes. Maar we lopen nu tegen de grenzen aan.”

2G-netwerk blijft voorlopig nog wel even

De keuze van de provider om 3G uit te schakelen en niet eerst het oudere 2G, heeft een technische reden: “Het 2G-netwerk wordt nog relatief veel gebruikt voor bijvoorbeeld spraakverbindingen en zakelijke toepassingen. Denk aan slimme meters waarvan gegevens worden doorgestuurd. Daarom blijft het 2G-netwerk van KPN de komende jaren beschikbaar.”

Ook einde 3G bij providers op KPN-netwerk

Overigens krijgen niet alleen klanten van KPN te maken met het stoppen van 3G per 31 maart. Ook Simyo, Youfone, Budget Mobiel, Ortel Mobile en Lebara Mobile maken gebruik maken van het KPN-netwerk

T-Mobile en VodafoneZiggo

Hoe gaan andere mobiele providers om met 3G? T-Mobile biedt ook na 31 maart nog 3G-dekking, maar bouwt die wel langzaam af. Bij deze operator is het 2G-netwerk al wel uitgezet. VodafoneZiggo heeft twee jaar geleden al afscheid genomen van 3G.

Heb jij een vraag over je mobiele telefoon? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten over dit onderwerp? Dan kan hieronder!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Mrs. Dorothy Pilkenton Jean
Mrs. Dorothy Pilkenton Jean10 mrt. 2022 - 18:27

Deze reactie is verwijderd

Tim Mourik
Tim Mourik9 mrt. 2022 - 6:43

Deels een goede ontwikkeling; helaas treft het ook miljoenen auto’s. Miljoenen auto’s zijn voorzien van 3G communicatie voor de app, oa voor het inzien van data maar ook het GPS volg systeem & SOS noodsysteem Dit valt allemaal uit! https://uwwebsite.nl/3g/

anduril
anduril7 mrt. 2022 - 15:41

Dit soort afgedwongen vervanging van apparaten is stuitend. Een smartphone die al na een paar jaar niet meer geüpdatet wordt, diverse zaken die alleen via apps (en dus met een smartphone) te regelen zijn. De commerciële macht is veel te groot.

1 Reactie
Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum8 mrt. 2022 - 6:24

De 7 Miljoen slimme meters naar 4G omzetten is erg duur! De 3G word zakelijk niet gebruikt en daarom bleef KPN wegens contract met 2G zitten. Die 2G is voordelig en vele vaste klanten die niet weg kunnen. De later geplaatste slimme hebben ook een probleem, want als over enkele jaren meer 5G dan 4G gebruikers zijn? Er zijn enkele 2G + 4G meters maar de 5G is nog niet leverbaar, en een slimme meter gaat langer mee dan telefoon! Maar met 7 miljoen huizen + vele bedrijven denk ik rond de 10 miljoen Meters + nog andere zaken als storingsmelders op Windmolens en in Riool huisjes! Ook daar is 2G voldoende en geen 4G nodig, en omdat de andere stopte voor KPN dat netwerk met zeer trouwe klanten erg leuke oplossing. Dat er nog 3G toestellen in aanbieding zijn, nieuwe in doos? Voor €49,- om de €79 voor de 4G ? Ja, dan is goedkoop duurkoop!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!