Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

30.000 euro boete voor vervalsen testrapporten corona-sneltest

23-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
coronatest 2 1127

Er is een boete van 30.000 euro uitgedeeld aan een bedrijf uit Apeldoorn wegens het verstrekken van vervalste testrapporten bij sneltesten op het coronavirus. De leverancier van onder meer Covid19-sneltesten kocht deze sneltesten in China, voorzag ze van een logo en verkocht ze door aan binnen- en buitenland.

Onder andere de namen van de onderzoeken en reviewer van het testrapport werd door de eigenaar van het bedrijf aangepast, om afnemers te laten zien dat zijn bedrijf zelf de ontwikkelaar en producent was.

Zo werd voorkomen dat klanten rechtstreeks zouden kopen bij de Chinese fabrikant. Dit rapport ging onder meer naar de Inspectie Gezondheid & Jeugd (IGJ), die volgens het OM zo onjuist werd geïnformeerd. Onderzoek heeft volgens het OM uitgewezen dat de uitslag van het originele testrapport niet is gewijzigd.

Enkele testrapporten aangepast

Het bedrijf werd in april gecontroleerd na informatie uit het buitenland. In nader onderzoek door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) werd geconstateerd dat enkele testrapporten waren aangepast.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!