Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

30 fondsen onder dekking

05-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pensioen_20.jpg
Iets meer dan 30 pensioenfondsen in Nederland zitten nog onder de vereiste dekkingsgraad van 105 procent. Dat stelde Joanne Kellermann, bij De Nederlandsche Bank (DNB) verantwoordelijk voor pensioentoezicht, donderdag in een gesprek met Het Financieele Dagblad.
Geen namen
Eind dit jaar loopt de herstelperiode van 5 jaar af voor pensioenfondsen die tijdens de crisis in onderdekking raakten. Pensioenfondsen die er slechter voorstaan dan de vereiste 105 procent, zullen moeten korten. Namen van fondsen die nog onder de eis zitten, werden niet genoemd.
Korte termijn
DNB is volgens de krant overigens bezorgd dat fondsen de pensioenen te snel gaan verhogen met inflatiecorrectie, nu de meeste uit de onderdekking komen. ,,De verleiding om bezig te zijn met de korte termijn blijft groot. Ik zie nog steeds kortetermijngedrag bij pensioenfondsen, denk aan fondsen die direct weer willen indexeren als ze uit onderdekking zijn. Terwijl pensioenfondsen bezig zouden moeten zijn met de lange termijn'', aldus Kellermann.
Indexeren en korten
DNB kan niks doen als pensioenfondsen snel weer gaan indexeren, dat mogen ze namelijk doen als ze uit onderdekking zijn. ,,Bij sommige fondsen kan het ook goed. Maar in zijn algemeenheid vind ik dat fondsen wel wat uit te leggen hebben als ze direct weer geld gaan uitgeven. We hebben eerder jojogedrag gehad, van fondsen die het ene jaar indexeren, om het jaar daarna te korten. Dat snappen deelnemers niet’', aldus Kellermann.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!