Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

30.000 keer per week 'nee' tegen donorschap

08-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Donor-registratie-930
Sinds de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer is gekomen, geven wekelijks bijna 30.000 mensen aan dat zij geen donor willen worden. In september registreerden 67.647 mensen zich met een 'nee' in het donorregister. Ook veranderden 22.470 mensen hun keuze van 'ja' naar 'nee', bericht Trouw.
Keuze
De grote hoeveelheid afwijzingen houdt volgens de krant vermoedelijk verband met de wet die op 13 september werd aangenomen. Voordien schreven zich zo'n vijftig Nederlanders per dag in met 'nee'. Mensen wordt niet gevraagd waarom ze hun keuze maken.
Zelfbeschikkingsrecht
Als de donorwet ook wordt aangenomen door de Eerste Kamer, worden alle mensen die zich na herhaalde oproepen niet registreren automatisch donor. Tegenstanders vinden dat de overheid op die manier het zelfbeschikkingsrecht inperkt.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

interessant
interessant13 feb. 2018 - 20:35

Ik zeg ook NEE. Ik wil het zelf bepalen. 

patje169
patje1699 okt. 2016 - 19:04

De manier waarop schiet bij veel mensen in het verkeerde keelschat weer word er weer iets besloten zonder zich af te vragen hoe Nederland er over denkt daarom is er voor mij een grote NEE.

a.w. vd lee
a.w. vd lee9 okt. 2016 - 12:00

Idee: een 'ík wil geen donor-orgaan ontvangen register' En kan/mag ik - in het kader van hetzelfde zelfbeschikkingsrecht - als donor aangeven alleen te willen donoren aan andere donoren?

epd
epd8 okt. 2016 - 17:13

helaas, ik sluit mij aan bij de nee zeggers,sorry .....ik begrijp dat er veel donors nodig zijn , ik behoud mijzelf het recht om dit niet toe te staan dat ik ontleed wordt al een soort slachtvee op zoek naar bruikbare onderdelen...belachelijk dat de regering bepaald wat er met mijn lichaam gebeurt na mijn dood.....echt niet normaal

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!