Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

3 jaar geëist voor maken nep webshops

30-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
webwinkel webshop
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag 3 jaar geëist tegen vier verdachten van het oprichten van nep webshops. Met deze oplichtingspraktijken hebben ze ruim 405 personen en enkele grote elektronicabedrijven en telefoonwinkels gedupeerd.

Nepsites gebaseerd op echte sites

De verdachten bouwden sites die leken op bestaande webshops. Ook werkten ze met professionele betaalopties. Met veel advertenties op Marktplaats en phishing werden mensen naar de neppe webshops gelokt. Mensen bestelden daar artikelen, maar die werden vervolgens niet geleverd. De sites werden na meldingen van opsporingsdiensten offline gehaald. De daders waren tussen 26 oktober 2015 en 19 april 2016 actief.

“Met ‘open ogen’ bedrogen”

De daders hebben tips om nepsites te ontwijken gebruikt om hun sites niet van echt te laten onderscheiden. De officier op zitting: “Kopers werden met ‘open ogen’ bedrogen. Het getuigt van een bijzonder laffe manier om zoals verdachten hebben gedaan, snel en anoniem geld te verdienen ten koste van anderen. Ze hoefden hun slachtoffers nooit echt onder ogen te komen en recht in de ogen te kijken, want het gebeurde allemaal vanachter het computerscherm.”

Gehandeld uit eigen belang

De vier daders hebben volgens het OM alleen uit eigen belang gehandeld. “Met nul gevoel voor de effecten van hun handelen op slachtoffers en de maatschappij.”

Uit schaamte geen aangifte

In 2013 zijn er ruim 48.000 aangiftes gedaan tegen dit soort criminele activiteiten via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Maar uit schaamte doen veel gedupeerden geen aangifte van dit soort misdrijven.
De rechter doet op 22 december uitspraak. Bron: OM

Meer over:

nep webshops, om
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!