Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

2500 euro boete op bezit wapen in Zaanstad

23-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
mes wapen wapenwet 1127
In de gemeente Zaandstad is het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen als messen en slagwapens verboden. Bij overtreding wordt het voorwerp in beslag genomen en volgt een 2500 euro boete. Burgemeester Jan Hamming wil zo wapens en geweld uit de stad weren.

Door middel van het verbod wil Hamming kunnen optreden wanneer iemand gevaarlijke wapens bij zich draagt die niet onder de Wet Wapens en Munitie vallen, zoals messen. Dit heeft te maken met de geweldsincidenten die Zaanstad de afgelopen jaren heeft gekend. "Ik wil er alles aan doen om dit terug te dringen", stelt de burgemeester. In de stad is het bezit van wapens een groot probleem. Er waren 138 incidenten geregistreerd met een wapen waarbij de politie moest optreden in 2017 en 171 incidenten in 2019. Ondanks de coronacrisis zijn er dit jaar al 142 incidenten geweest. Hierbij vielen er de afgelopen jaren in twee gevallen doden.

Minderjarige schaft zonder problemen kruisbogen en machetes aan

In de Kassa-uitzending van 26 september 2020 lieten we zien hoe eenvoudig het is voor minderjarigen om gevaarlijke wapens, zoals machetes, zwaarden en kruisbogen te kopen in fysieke en online winkels. Tweede Kamerlid Attje Kuiken stelde dat de wapenwet onder de loep genomen moet worden en pleit voor aanscherping van de Wet Wapens en Munitie. Daarnaast liet de politie ons weten dat geweld onder jongeren en wapengebruik een maatschappelijk probleem is en dat dat een gezamenlijke aanpak vereist met gemeenten, jongerenwerkers, ouders en scholen. 

Zaanstad als voorbeeld

In het centrum en de wijk Poelenburg, de twee veiligheidsrisicogebieden in gemeente Zaanstad, kon al preventief gefouilleerd worden. Dankzij het verbod van Hamming kan dat in de hele gemeente als daar aanleiding voor is, zoals bij verstoring van de openbare orde. De burgemeester gaat nog in gesprek met de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om de verkoop van messen aan minderjarigen aan banden te leggen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!