Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

250 huurders Amsterdam betaalden ten onrechte extra kosten

21-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
amsterdam huizen vastgoed centrum 1127
Ruim 250 huurders in Amsterdam hebben ten onrechte kosten betaald voor gemeenschappelijke voorzieningen in hun woningcomplex. Dat oordeelt de kantonrechter.
Het gaat om 75 tot 120 euro per maand die de huurders moesten betalen. De kosten kwam bovenop de huur, die inclusief servicekosten tussen de 600 en 700 euro bedroeg.

'Kosten onderdeel van concept'

In de complexen in Zuidoost en West verhuurt Change=Amsterdam zo'n 1100 zelfstandige studio's. De gebouwen hebben gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een gezamenlijke woonkamer, waarvoor de huurders verplicht een aparte overeenkomst moesten ondertekenen.​​​​
Volgens de verhuurder hoort dit bij het concept, waarin "werken, wonen, leren, leven, zorg en veiligheid" samengaan. Ook is er een speciaal aangestelde communitymanager actief in de panden.

'Kosten moeten onder huur vallen'

De huurders vinden de extra kosten onredelijk en stapten naar de rechter. Die stelt ze nu in het gelijk. De verhuurder mag de kosten volgens de wet niet apart in rekening brengen. De geleverde zaken en diensten in de community-overeenkomst moeten volgens de rechter onderdeel zijn van de in rekening gebrachte reguliere huur- en servicekosten.
Hoewel de rechter Change=Amsterdam niet van kwade opzet beschuldigt, kunnen door deze werkwijze kosten worden onttrokken aan de mogelijkheid tot toetsing door de huurcommissie. "De wetgever heeft dit nu juist willen tegengaan." Daarom moet het bedrijf alle geïnde kosten aan de huurders terugbetalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!