Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

25 procent jeugdzorginstellingen eindigt in rode cijfers

21 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
jeugd jeugdzorg 1127
Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, eindigde toch een kwart van die instellingen in de rode cijfers, stelt inkoopcoöperatie Intrakoop. Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. De jeugdzorg stevent volgens de FNV af op "een ramp".

Daling totale nettoresultaat

De totale omzet van de 268 onderzochte instellingen in de jeugdzorg bedroeg in 2018 circa 2,5 miljard euro, 200 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 6,4 procent, het aantal cliënten met 5,4 procent. Die 268 instellingen zagen het totale nettoresultaat met 13 miljoen dalen van 46 miljoen euro in 2017 naar 33 miljoen euro in 2018.

Overgang van jeugdzorg naar gemeenten

De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten levert een belangrijke bijdrage aan de druk op de sector, concludeert Intrakoop, dat de cijfers samen met accountantskantoor Verstegen analyseerde. Daarnaast spelen de krappe arbeidsmarkt en de niet altijd kostendekkende tarieven een belangrijke rol.

FNV geschokt door resultaten

De FNV is geschokt door de resultaten. Volgens de vakbond kampt de zorg voor toch al kwetsbare met grote tekorten, administratieve lasten, torenhoge werkdruk en een stijgend personeelsverloop en verzuim.

Op 2 september staakte de jeugdzorg tegen het beleid van de minister.

Bron: ANP/Intrakoop

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!