Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

24 telefoonopladers verboden: kans op schok of brand

13 jul 2016
  •  
leestijd 1 minuten
gevaarlijke USB laders 930 520
Veel opladers met een USB-aansluiting voor tablet en mobiele telefoon deugen niet. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de verkoop van 24 verschillende opladers heeft verboden. Tien zijn zo gevaarlijk dat bij gebruik zelfs kans is op een elektrische schok of brand, aldus de NVWA.
Gebreken
De NVWA onderzocht dit voorjaar 41 USB-laders, waarvan meer dan de helft niet aan de eisen bleek te voldoen. Twaalf vertoonden gebreken, waarvan tien zo ernstig "dat bij gebruik zelfs kans is op een elektrische schok of brand", aldus de NVWA. Nog eens twaalf opladers voldeden wel aan de technische eisen, maar het ontbrak aan technische documentatie.
Onderzoek na klachten
De NVWA startte het onderzoek na meerdere klachten over onveilige USB-laders. De waakhond onderzocht onder meer op elektrische veiligheid van vooral het type USB-lader 230V. Dat zijn adapters waarvan de stekker direct in een stopcontact gaat. Bij een gebrekkige constructie kan kortsluiting ontstaan, die brand of zelfs een explosie kan veroorzaken.
De 41 onderzochte adapters zijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt. De NVWA waarschuwt dat internetwinkels vooral actief zijn op de adaptermarkt en dat de waakhond niet kan optreden als die gevestigd zijn in het buitenland. NVWA/ANP
Heb jij een veilige oplader? Bekijk hier de lijst met verboden exemplaren op de NVWA-website (de site kan traag laden!).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

avatar
ruudkats13 jul 2016 - 11:44

het zijn tegenwoordig altijd usb laders en natuurlijk 230 volt. en een stekker steek je ook altijd in een stopcontact. hoe wil je het anders doen? nederlands is echt een vak hè ?

avatar
lutgerink13 jul 2016 - 12:09

Eerst lezen dan kwaken, ruudkats!

avatar
hildairene13 jul 2016 - 12:29

Ik heb twee van die  Samsungladers, een bijgeleverde en een nog onlangs gekochte....Die zijn nu verboden...
Betekent dit nu dat ik.mijn geld kan terugvragen ?

1 Reactie
avatar
don4513 jul 2016 - 13:16

dit type waar het hier om gaat is nooit in Nederland in de handel geweest. Ook niet bijgeleverd bij produkten van Samsung. Veilig dus en geen geld terug recht.

avatar
Jeff Peters13 jul 2016 - 13:03

hallo Kassa.
Mogen de plaatjes bij de opladers misschien iets groter en duidelijker. Het is nu erg lastig om te kijken of je een foute lader hebt. IK geef mensen ook geen ongelijk om hun opladers in het buitenland te kopen als je de prijzen hier ziet in Nederland voor een simpele lader.