Kassa

20 procent van jongeren ervaarde regelmatig werkstress vorig jaar

  •  
02-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
burn-out stress boos 1127

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat iets meer dan een vijfde van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar had vorig jaar geregeld stress over hun werk hadden. Jongeren leggen zichzelf veel druk op en zijn bang om fouten te maken. De coronacrisis zorgde daarnaast bij een kwart van de jongeren voor meer werkstress.

De stress was groter bij jongvolwassenen, de groep tussen 18 en 25 jaar, dan bij tieners. Van die groep in de leeftijd van 15 tot 18 jaar gaf 9 procent aan geregeld of vaak stress te hebben die samenhangt met hun werk. Bij de jongvolwassenen is dat 24 procent. Ook is er een groot verschil tussen jongeren die alleen een bijbaan hebben, waar 11 procent geregeld of vaak stress ervoer, en jongeren voor wie hun werk geen bijbaan is.

Bij die laatste categorie geeft haast een derde aan werkstress te voelen. Bij zelfstandigen en freelancers ligt dit met haast 45 procent nog hoger.

Werkende jongeren

Van alle jongeren werkt 71,7 procent, becijferde het statistiekbureau. Voor de coronacrisis in 2019 was dat nog 72,8 procent, maar jongeren werden door sluitingen van bedrijven ook hard getroffen. In 2020 werkte nog maar 69,6 procent. De laatste maandcijfers duiden er volgens het CBS op dat de arbeidsparticipatie van jongeren weer volledig op het niveau van voor de crisis is.

Bron: CBS/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!