Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

20 procent van jongeren ervaarde regelmatig werkstress vorig jaar

02-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
burn-out stress boos 1127

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat iets meer dan een vijfde van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar had vorig jaar geregeld stress over hun werk hadden. Jongeren leggen zichzelf veel druk op en zijn bang om fouten te maken. De coronacrisis zorgde daarnaast bij een kwart van de jongeren voor meer werkstress.

De stress was groter bij jongvolwassenen, de groep tussen 18 en 25 jaar, dan bij tieners. Van die groep in de leeftijd van 15 tot 18 jaar gaf 9 procent aan geregeld of vaak stress te hebben die samenhangt met hun werk. Bij de jongvolwassenen is dat 24 procent. Ook is er een groot verschil tussen jongeren die alleen een bijbaan hebben, waar 11 procent geregeld of vaak stress ervoer, en jongeren voor wie hun werk geen bijbaan is.

Bij die laatste categorie geeft haast een derde aan werkstress te voelen. Bij zelfstandigen en freelancers ligt dit met haast 45 procent nog hoger.

Werkende jongeren

Van alle jongeren werkt 71,7 procent, becijferde het statistiekbureau. Voor de coronacrisis in 2019 was dat nog 72,8 procent, maar jongeren werden door sluitingen van bedrijven ook hard getroffen. In 2020 werkte nog maar 69,6 procent. De laatste maandcijfers duiden er volgens het CBS op dat de arbeidsparticipatie van jongeren weer volledig op het niveau van voor de crisis is.

Bron: CBS/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!