Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

193 landen in actie tegen plasticvervuiling

14-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zee-plastic-930x520
Vertegenwoordigers uit 193 landen hebben woensdag in Nairobi een resolutie van de Verenigde Naties ondertekend om een eind te maken aan de vervuiling van de oceanen door plastic. Deze actie biedt hoop op een verdrag met juridische verplichtingen.

Acht miljoen ton plastic in zee per jaar

De VN-milieu-autoriteit UNEP, die de bijeenkomst in Keniaanse hoofdstad organiseerde, stelt dat als de verontreiniging op dezelfde voet doorgaat er in 2050 meer plastic in zee zit dan vis. Jaarlijks wordt er acht miljoen ton plastic - flesjes, verpakkingsmateriaal en andere rommel - in zee gedumpt. Dat is bedreigend of dodelijk voor het onderwaterleven, maar het kan ook in de menselijke voedselketen komen.

Mogelijkheid voor wettelijk bindend instrument

,,Er staat krachtige taal in deze resolutie'', reageerde de Noorse minister van Milieu en initiatiefnemer Vidar Helgesen. ,,We hebben nu een akkoord om te kijken naar een wettelijk bindend instrument en naar maatregelen. Dat gaat de komende achttien maanden op internationaal niveau gebeuren.''
China is de grootste producent van plasticafval, maar is volgens UNEP-chef Erik Solheim al hard bezig de vervuiling te verminderen. ,,De vaart en vastberadenheid waarmee de Chinese overheid het probleem aanpakt, zijn overweldigend.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!