Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

19.000 persoonsgegevens gestolen bij NAM door groot datalek

10-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
866 keer bekeken
  •  
NAM logo 930x520

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geeft aan getroffen te zijn door een groot datalek, waardoor zo'n 19.000 persoons- en adresgegevens van de schadeafhandeling rond de aardbevingen in Groningen zijn gelekt. In totaal zijn er van 120 mensen privacygevoelige gegevens, zoals telefoonnummers, bankgegevens en e-mailadressen, gelekt.

De mensen van wie hun bankgegevens op straat zijn komen te liggen zijn gebeld door de NAM. De rest van de groep getroffenen is per brief op de hoogte gesteld van het lek. Vooral NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) zijn volgens een woordvoerder gelekt.

Beveiligingslek in software van Accellion

Er was een beveiligingslek in de software van het bedrijf Accellion, waarvan de NAM op verzoek van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) gebruik maakte om grote informatiebestanden beveiligd te versturen over de afhandeling van claims over waardedalingen naar aanleiding van de aardbevingen. NAM zegt dat er geen andere informatie van de betreffende schadeclaims is gestolen, aangezien deze op het netwerk in een afgeschermd gedeelte wordt bewaard. Hackers hebben geen toegang gehad tot de IT-systemen van de NAM zelf.

Niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor datalek bij NAM

Wereldwijd is er door het lek bij "vele bedrijven en instanties allerlei informatie"  ontvreemd, stelt de NAM. De NAM werd eind vorige week op de hoogte gesteld van het lek. Inmiddels heeft Accellion het lek hersteld en is het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Tot dusver is bij de NAM niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor het lek. Daarom doet het bedrijf nog onderzoek naar de situatie. Mocht je vragen over het lek hebben, kun je voor contact terecht op de website van de NAM.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!