Kassa

18-minners komen nog te makkelijk aan tabak

18-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
roken sigaret 1127

Uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat jongeren onder de 18 jaar nog te makkelijk aan tabak komen. Deze conclusie deed de NVWA na inspecties in 2021. Met name kleine supermarkten en cafetaria’s verkochten regelmatig sigaretten aan jongeren.

Dat roken zeer schadelijk is voor de gezondheid weten we allemaal. Maar om te voorkomen dat jongeren ermee starten, mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten aan hen worden verkocht.

Testkopers

De NVWA zet sinds 2020 ‘testkopers’ in om te controleren of leeftijdsgrenscontroles worden nageleefd. Deze testkopers zijn 17 jarigen die uit opdracht van de NVWA sigaretten proberen te kopen. Zo bleek in 2021 dat er bij 617 van de 1635 testkoopinspecties een overtreding werd geconstateerd. Ook bij 69 andere inspecties werd er niet aan de leeftijdsgrens gehouden.

Alle overtreders hebben een boete opgelegd gekregen van de NVWA. Zo’n boete kost tussen de 1360 en 9000 euro.

Stilleggen tabaksverkoop

Als een bedrijf binnen 12 maanden 3 keer de regels overtreedt, wordt er een zogenoemde ‘3-strikes-out’ maatregel opgelegd. Dit betekent dat de tabaksverkoop van van een supermarkten en tankstations mag worden stilgelegd.

Bron: NVWA

Meer over:

nvwa, jongeren, roken
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!