Kassa

17 procent werknemers voelt zich overbodig op werk

08-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
Kantoor werk groot
17,2 procent van de Nederlandse werknemers voelt zich overbodig op de werkvloer. Hierbij gaat het voornamelijk om werknemers die lang in dienst zijn en alledaagse routinetaken uitvoeren, meldt de Antwerp Management School op basis van onderzoek onder 3870 werknemers en 2498 leidinggevenden.

Voornamelijk werknemers in de sectoren handel, transport en logistiek, zoals administratief medewerkers, pakketbezorgers en winkelpersoneel, denken dat hun vaardigheden overbodig zijn. Circa een op de vijf werknemers vindt dat hij of zij over veel vaardigheden beschikt die niet meer waardevol zijn. Bijna een op de vier werknemers vreest dat zijn of haar functie in het gedrag komt bij een mogelijke reorganisatie.

Volgens werkgevers worden sommige medewerkers overbodig

Ook werkgevers zien niet veel potentie in een deel van hun medewerkers. Zo denkt om en nabij een kwart van de werkgevers dat het merendeel van hun medewerkers niet kan doorgroeien binnen het bedrijf en dat sommige medewerkers binnenkort geheel overbodig worden als technologische middelen zich blijven ontwikkelen.

Angst voor baanbehoud bij mensen met 'vastgeroeste' vaardigheden

Doorgaans zijn de werknemers die vrezen voor hun toekomst en hun vaardigheden als 'vastgeroest' zien werknemers voor wie vooral functie-specifieke kennis belangrijk is. Zij schatten hun algemene vaardigheden minder hoog in, zegt hoogleraar Ans de Vos van de Antwerp Management School.

Ondersteuning vanuit bedrijf voor ontwikkeling

Toch heeft ook meer dan vier op de tien Nederlandse werknemers het gevoel dat ze vanuit hun bedrijf en leidinggevende ondersteuning krijgen om zich verder te ontwikkelen. Zo is er mogelijkheid tot opleiding en vinden er gesprekken plaats over de verdere loopbaan. Een op de vijf vindt echter niet dat daar ruimte voor is. Nog eens 17,9 procent geeft aan dat elke vorm van feedback ontbreekt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!