Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

1600 drankrijders ontsnapt aan alcoholslot

26-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CBR_10.jpg
Ruim 1600 automobilisten zijn de afgelopen maanden aan een alcoholslot ontsnapt. Ze zijn betrapt met te veel alcohol op en aangemeld bij het CBR, maar omdat de minister het alcoholslotprogramma tijdelijk 'bevroren' heeft, hebben ze geen alcoholslot moeten laten inbouwen, ook al voldeden ze aan de criteria daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Boete of rijontzegging
Het gaat om bestuurders die tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed hebben. Bij jonge bestuurders ligt de ondergrens op 1 promille. Deze mensen zijn wel al bestraft voor het feit dat ze met te veel alcohol op achter het stuur zijn gekropen, door een boete of een rijontzegging. Een CBR-woordvoerster noemt het ,,jammer voor de verkeersveiligheid dat de maatregel nu even in de koelkast staat''.
Raad van State
In oktober meldde minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) dat het alcoholslot voorlopig niet wordt opgelegd, in afwachting van definitieve duidelijkheid van de Raad van State over de sanctie. Komende woensdag doet die uitspraak.
Alcoholslot
Sinds de start van het alcoholslot eind 2011 is de maatregel al ongeveer 12.000 keer opgelegd. Een kleine 1000 mensen hebben het programma succesvol beëindigd. Momenteel rijden er 5260 mensen rond met een alcoholslot.
Strafrechtelijk vervolgd
In september oordeelde het gerechtshof dat een automobilist die een alcoholslot moet laten inbouwen, niet voor dezelfde overtreding ook nog eens voor de rechter mag worden gesleept. Hij zou dan twee keer voor hetzelfde feit bestraft worden, en dat mag niet. Komende dinsdag doet de Hoge Raad uitspraak in een strafzaak die draait om de vraag of iemand die verplicht deelneemt aan het alcoholslotprogramma, daarnaast strafrechtelijk mag worden vervolgd.
De dans ontspringen
De vraag is nog of de 1600 mensen de dans definitief ontspringen, of later alsnog een alcoholslot opgelegd krijgen, afhankelijk van de uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State. De woordvoerster van het CBR zei desgevraagd dat ze hier niet op vooruit kon lopen.
In aanmerking komen
In oktober zei de minister dat de mensen die voor het alcoholslot in aanmerking komen, daar niet van zijn gevrijwaard. ,,Ze krijgen niet nu, maar misschien over een tijdje een alcoholslot'', zei Schultz toen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!