Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

1500 oorlogsmonumenten geadopteerd

30-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederlandse-vlag_03.jpg
Van de 3500 oorlogsmonumenten die Nederland telt, zijn er inmiddels 1500 door basisscholen geadopteerd. ,,Ieder jaar melden zich nog nieuwe scholen aan die vaak in de directe omgeving een oorlogsmonument adopteren'', zegt voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Lokale geschiedenis
Het project Adopteer een Monument is 10 jaar geleden door de Stichting Februari 1941 overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het onderwijsproject is voor leerlingen van groep 8. Bedoeling is dat ze via adoptie meer te weten komen over de lokale oorlogsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. ,,Scholen ontvangen jaarlijks een bloemenbon, een voorleesverhaal van bekende kinderboekenschrijvers en er is digitaal lesmateriaal beschikbaar'', zegt Leemhuis-Stout.
Kleinschalig
Leerlingen en hun school gaan op verschillende manieren met het monument om. Ze kunnen op zoek gaan naar de geschiedenis achter het monument, gedichten maken, een gastspreker uitnodigen of zelf een herdenking organiseren. ,,Het is heel kleinschalig, maar daardoor wel heel erg dicht bij de jongeren'', aldus Leemhuis-Stout die het een succesvol project noemt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!