Kassa

15 tot 20 miljoen euro schade rond jaarwisseling

  •  
02-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vuurwerk sterretjes 930x520
Verzekeraars schatten de schade van de jaarwisseling op 15 tot 20 miljoen euro. Volgens de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars kwam de particuliere schade vorig jaar uit op circa 10 miljoen. De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel- en autoverzekeringen.

Recordaantal meldingen woningbranden

Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars eerste hulp bij brand biedt aan verzekerden, ontving rond de jaarwisseling een recordaantal meldingen van woningbranden. Het hogere schadebedrag komt mede door het zachte weer, verklaart het verbond. ,,Het was droog en niet erg koud. De ervaring leert dat men dan langer buiten blijft om vuurwerk af te steken,” zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

'Rekening voor verantwoordelijken'

De schadeomvang door de vonkregen in Scheveningen is nog niet bekend doordat verzekeraars nog geen totaalbeeld van alle schadeclaims hebben. Het gaat voornamelijk om veel kleine schades en enkele woningbranden, zegt het verbond. ,,Onze prioriteit is het helpen van de gedupeerden", vertelt Weurding. ,,Het is niet uit te sluiten dat uiteindelijk de rekening bij verantwoordelijken terecht komt, maar daarvoor wachten we nader onderzoek af.”
,,Dat Stichting Salvage nog nooit zoveel meldingen heeft ontvangen, toont aan dat er sprake was van een uitzonderlijke jaarwisseling”, aldus Weuring. Volgens de verzekeraars wordt de meeste schade veroorzaakt door illegaal vuurwerk en vandalisme.
De laatste jaren schommelde het schadebedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro met 2016/2017 als uitschieter, toen was de schade 19 miljoen euro. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!