Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

117 miljoen aan toeslagen achteraf onterecht

26-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euros_26.jpg
De Belastingdienst had ook vorig jaar weer te maken met tientallen miljoenen euro's aan uitbetaalde toeslagen waar de ontvangers achteraf geen recht op bleken te hebben. Over heel 2013 moet 117 miljoen euro als moeilijk inbaar of oninbaar worden beschouwd. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft berichtgeving daarover van RTL Nieuws bevestigd.
Geld vaak niet terug
Hij gaat er alles aan doen om het geld terug te krijgen maar hij gaf toe dat dat lang niet altijd zal lukken. Bij faillissementen of bij mensen die in de schuldhulpverlening zijn beland is het vaak onvermijdelijk dat het geld niet terug komt.
'1 procent toch nog heel veel'
Het bedrag van 117 miljoen is ongeveer 1 procent van de 10 tot 11 miljard euro die in Nederland aan toeslagen worden uitgekeerd. ,,Maar in de wereld van de hele grote getallen is 1 procent toch nog heel veel. Ik wil dit bedrag omlaag hebben, want het is te hoog'', aldus Wiebes.
Volgens hem is een deel van de mensen die te veel aan toeslagen hebben gekregen gewoon ter goeder trouw: zij hebben gewoon hun eigen inkomen te laag ingeschat en daardoor meer toeslag gekregen dan ze recht op hadden. Die bedragen kunnen makkelijk worden verrekend met nieuwe toeslagen.
Vergissingen en fraude
Wiebes waarschuwt voor de complexiteit van het toeslagensysteem. ,,We hebben het er de afgelopen jaren niet eenvoudiger op gemaakt. Dat zorgt voor meer mogelijkheden om je te vergissen, maar ook om fraude te plegen.'' Zijn voorganger Frans Weekers heeft eind 2013 maatregelen genomen om onder meer de fraude met toeslagen te beperken.
Anders dan Weekers heeft Wiebes in het kader van de fraudebestrijding inmiddels wel een goed contact met de Bulgaarse regering. De Bulgaarse ministers met wie Wiebes overlegt, hebben medewerking toegezegd om frauderende Bulgaren op te sporen. ,,We zien ook dingen gebeuren, maar dit is een langlopende zaak.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!