Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'10 procent 50-jarigen heeft Alzheimereiwit'

20-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vrouw1_02.jpg
Eén op de tien gezonde mensen van vijftig jaar heeft ophopingen van het zogenoemde Alzheimereiwit in de hersenen. Onderzoekers van VUmc Alzheimercentrum en Maastricht UMC+ trekken die conclusie uit de gegevens die 56 internationale onderzoekscentra verzamelden over 10.000 mensen. Hiermee zijn de ophopingen van het eiwit al te zien twintig tot dertig jaar voordat iemand dement wordt. Het is overigens niet zo dat iedereen die deze ophopingen heeft, later ook daadwerkelijk de ziekte van Alzheimer krijgt, aldus de onderzoekers.
Gedragsveranderingen
Wereldwijd krijgen miljoenen mensen de ziekte. Kenmerken zijn onder andere geheugenklachten, overzichtsverlies, oriëntatie- en taalproblemen en uiteindelijk ook gedragsveranderingen. Eén van de vroegste veranderingen in de hersenen van patiënten is de ophoping van het Alzheimereiwit. ,,Dat nestelt zich tussen de zenuwcellen in het brein en verstoren daar de hersenfunctie'', aldus VU mc. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!