Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

1 op de 7 Nederlandse huishoudens laat toeslagen liggen

23-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Vijftien procent van de huishoudens vraagt geen zorg-, huur-, of kinderopvangtoeslag aan terwijl ze er wel recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Bokkz dat zaterdag gepresenteerd wordt in onze uitzending. 

€1300 blijft liggen

Gemiddeld krijgt een gezin in Nederland €636 aan zorgtoeslag, €2105 aan huurtoeslag en €3639 aan kinderopvangtoeslag. Uit het onderzoek van Bokkz blijkt dat het gemiddelde bedrag dat per huishouden blijft liggen ongeveer €1300 is. 
Ondergebruik
Naar aanleiding van een oproep in onze uitzending op 26 maart hebben ruim 5100 mensen hun belastinggegevens ingevuld. Uit deze gegevens is gebleken dat 15% geen aanspraak maakt op de toeslag waar ze wel recht op hebben. Dit ondergebruik is vooral hoog onder mensen met een laag inkomen tot €10.000 (24,8%) of bij mensen met een negatief inkomen (52%). Deze mensen hebben die toeslagen het hardst nodig. Ook bij mensen boven de 60 jaar is het ondergebruik hoog. 16,6% weet de toeslagen niet te vinden. Bij mensen wiens persoonlijke situatie wijzigt, bijvoorbeeld doordat ze gaan trouwen of scheiden, is het ondergebruik 18,9%. Deze mensen weten dus allemaal de weg naar de toeslagen niet te vinden.
Tijd voor andere aanpak
Jurgen de Vries van de Bond van Belastingbetalers pleit in de uitzending voor een andere aanpak: "Een oplossing zou wat ons betreft kunnen zijn dat er bij je belastingaangifte direct wordt aangegeven waar je nou precies recht op hebt in plaats dat iedereen dat steeds maar zelf moet uitzoeken en aanvragen."
Gemeentelijke toeslagen is een jungle
Naast de centrale toeslagen heeft Bokkz ook gekeken naar de gemeentelijke toeslagen. "Het is een jungle aan toeslagen", aldus De Vries. "Elke gemeente geeft een eigen invulling aan de toeslagen, totaal onbegrijpelijk en niet te volgen voor de inwoners van de gemeenten." De gemeente Amsterdam erkent de wirwar aan verschillende toeslagen en het aanvragen daarvan. Arjan Vliegenthart, wethouder Werk, Inkomen en Participatie in Amsterdam, pleit voor een landelijke aanpak van het probleem. "De overheid heeft een aantal jaar geleden besloten dat er geen generieke regelingen zijn om toeslagen aan te vragen. Vroeger was het zo dat wanneer je vijf jaar in de bijstand zat je automatisch alle regelingen kreeg. Nu niet meer en dat moet weer terug."
Lees hier de reactie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (huurtoeslag), hier die van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (kinderopvangtoeslag) en hier van het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn (zorgtoeslag).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!