Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

1 op de 7 Nederlandse huishoudens laat toeslagen liggen

23 apr 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Fallback image for card
Vijftien procent van de huishoudens vraagt geen zorg-, huur-, of kinderopvangtoeslag aan terwijl ze er wel recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Bokkz dat zaterdag gepresenteerd wordt in onze uitzending. 

€1300 blijft liggen

Gemiddeld krijgt een gezin in Nederland €636 aan zorgtoeslag, €2105 aan huurtoeslag en €3639 aan kinderopvangtoeslag. Uit het onderzoek van Bokkz blijkt dat het gemiddelde bedrag dat per huishouden blijft liggen ongeveer €1300 is. 
Ondergebruik
Naar aanleiding van een oproep in onze uitzending op 26 maart hebben ruim 5100 mensen hun belastinggegevens ingevuld. Uit deze gegevens is gebleken dat 15% geen aanspraak maakt op de toeslag waar ze wel recht op hebben. Dit ondergebruik is vooral hoog onder mensen met een laag inkomen tot €10.000 (24,8%) of bij mensen met een negatief inkomen (52%). Deze mensen hebben die toeslagen het hardst nodig. Ook bij mensen boven de 60 jaar is het ondergebruik hoog. 16,6% weet de toeslagen niet te vinden. Bij mensen wiens persoonlijke situatie wijzigt, bijvoorbeeld doordat ze gaan trouwen of scheiden, is het ondergebruik 18,9%. Deze mensen weten dus allemaal de weg naar de toeslagen niet te vinden.
Tijd voor andere aanpak
Jurgen de Vries van de Bond van Belastingbetalers pleit in de uitzending voor een andere aanpak: "Een oplossing zou wat ons betreft kunnen zijn dat er bij je belastingaangifte direct wordt aangegeven waar je nou precies recht op hebt in plaats dat iedereen dat steeds maar zelf moet uitzoeken en aanvragen."
Gemeentelijke toeslagen is een jungle
Naast de centrale toeslagen heeft Bokkz ook gekeken naar de gemeentelijke toeslagen. "Het is een jungle aan toeslagen", aldus De Vries. "Elke gemeente geeft een eigen invulling aan de toeslagen, totaal onbegrijpelijk en niet te volgen voor de inwoners van de gemeenten." De gemeente Amsterdam erkent de wirwar aan verschillende toeslagen en het aanvragen daarvan. Arjan Vliegenthart, wethouder Werk, Inkomen en Participatie in Amsterdam, pleit voor een landelijke aanpak van het probleem. "De overheid heeft een aantal jaar geleden besloten dat er geen generieke regelingen zijn om toeslagen aan te vragen. Vroeger was het zo dat wanneer je vijf jaar in de bijstand zat je automatisch alle regelingen kreeg. Nu niet meer en dat moet weer terug."
Lees hier de reactie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (huurtoeslag), hier die van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (kinderopvangtoeslag) en hier van het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn (zorgtoeslag).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

jorisw
jorisw27 apr 2016 - 18:26

Aangeven bij de belastingaangifte heeft alleen zin als je belastingaangifte moet doen. Daarnaast doe je aangifte pas na ruim een jaar. Als je ziet hoeveel huishoudens toeslagen nodig hebben kan je beter de belastingen over heel de linie verlagen en uitkering wat verhogen. Met het budget wat beschikbaar is voor toeslagen en de administratieve afhandeling daarvan kan je een hele hoop doen. 

1 Reactie
tijger1
tijger128 apr 2016 - 16:10

Maar als het eenmaal aangevraagd is, loopt het nadien automatisch door.

daphy
daphy25 apr 2016 - 7:45

Mijn ervaring voor het aanvragen van kwijtschelding gemeentebelastingen bij het GBLT voor mijn dochter. Ik moet 1st inloggen met DigiD, dan het formulier vankwijtschelding invullen, om te zien welke documenten ik moet verzamelen enscannen. Ik heb op de site gezocht of ik van te voren kon zien omwelke documenten er eventueel kon worden gevraagd, zodat ik alles konvoorbereiden, maar dat staat nergens. Heb ik immers niet een max aantal minutenper pagina voordat ik automatisch wordt uitgelogd? Nou voordat ik alle gegevensheb verzameld en gescand is die tijd voorbij! Denk ik alles te hebben verzameld, log weer in… moet ik ALLEvragen opnieuw invullen. Je kan niets tussentijds opslaan. Mis ik toch nog eendocument, vlieg eruit omdat ik naar een document moet zoeken en scannen. Weer inloggen… weer ALLE vragen beantwoorden. En de grap (?) is….. Mijn dochter had net een “individueleinkomenstoeslag” (v.h. Langdurigheidstoeslag) van de gemeente gekregen.Dan weten ze alles toch al? Is het dan al niet helder dat zij voorkwijtschelding in aanmerking komt? Is  dit een kwestie van “ontmoedigingsbeleid”….. Dat ermensen zijn die denken….laat maar zitten?????? Dat zou mijn dochter namelijk doen!!!  Gelukkig voorhaar dat ik, haar moeder, (zuchtend) WEER allerlei (dezelfde) documentenverzamel en scan.

tijger1
tijger124 apr 2016 - 21:12

Als simpel bij de aangifte inkomstenbelasting aangegeven wordt: met dit inkomen hebt u recht op € ...... Zorgtoeslag en € ....... Huurtoeslag, dus vraag dat aan. Dan is dat ondergedrukt al grotendeels getackeld.
Het programma van Elsevier doet dat ook, dus de belastingdienst moet dat simpel ook kunnen.

roelfien 65
roelfien 6524 apr 2016 - 12:27

In deze tijd moet men zelf alles regelen gemeenten doen niets voor je ze gaan je heus niet vertellen dat je recht op toeslagen hebt.Als je een fout maakt bij het invullen van en of andere formulier ,word je er gelijk op aan gesproken daar zijn ze heel vlug mee.Er zijn steunstee,s waar eens in de zoveel tijd een medewerker of jurist zit die je alle uitleg kan geven,kost je niets.

audb
audb24 apr 2016 - 11:06

Waarom zou je niet even bij https://berekenuwrecht.nibud.nl/ langs kunnen gaan voor gratis advies in de plaats van https://www.bokkz.nl/ waar je voor moet betalen (?) 
Let wel op, bij de nibud geven ze geen garantie dat je het ook werkelijk krijgt maar nee heb je en ja kan je krijgen het is aan de willenkeur van de gemeente ambtenaar of je wel of iets niet krijgt is mijn ervaring.

manwijf
manwijf24 apr 2016 - 10:23

Als dit werkelijk klopt, dan kunnen we in ieder geval constateren, dat dit hele systeem niet deugt.

Heb zelf wel eens mn zorgtoeslag terug moeten betalen. Was in de veronderstelling, dat je dat alleen maar kreeg als je er ook daadwerkelijk recht op had en aangezien ik geen inkomen meer had... Maar niet dus, controle blijkt er alleen achteraf te zijn. Als je een 'eigen' huis hebt, denken ze zeker dat je miljonair bent. Moet je eerst opeten alvorens je ook maar ergens recht op hebt. Daarom wordt ik nu ook zo pislink als ik lees over al die nieuwe Nederlanders, die alles maar dan ook alles gratis krijgen. En zo niet: het met een gratis advocaat afdwingen. Wat een land! Als er wat te halen valt, weten ze je altijd te vinden, maar bij het uitdelen opeens niet zeker. 

1 Reactie
Sjaka
Sjaka24 apr 2016 - 14:03

Dit systeem deugt wel voor de gemeente en overheid die gokken erop dat de burger het gewoon niet aanvraagt.
En dat ze het gewoon niet weten dat men er recht op hebben.
Je moet gewoon echt der weg weten in deze jungle.
Ken je deze kreet nog !!!!!!

Gemakkelijker kunnen we het niet maken.

tijger1
tijger124 apr 2016 - 10:20

Ik weet van verscheidene personen dat zij die vragenlijst hebben ingevuld met fancy bedragen, om te zien wat er uit zou komen. En wat kwam er bij iedereen uit? Een standaard pdf met eventuele mogelijkheden.  Gewoon groot onzin onderzoek.

knabbel13
knabbel1324 apr 2016 - 10:18

Ik vind dat de belasting met 2 handen binnen haalt, en met nog geen vinger geld uit wil geven. Ze weten alles van je???????? Een knop BSN-Nummer en ze weten alles van je. Geef die mensen gewoon waar ze recht op hebben. En nooit meer iets terug halen!!

tijger1
tijger124 apr 2016 - 9:56

De cijfers lijken me hoogst onwaarschijnlijk. Gemiddeld krijgt een gezin € 2.105 aan huurtoeslag? En er blijft gemiddeld € 1.300 per huishouden liggen?En dat allemaal gebaseerd op 5.100 mensen die die vragenlijst hebben ingevuld? Niet echt representatief en die ingevulde cijfers zijn toch ook helemaal niet gecontroleerd. 

1 Reactie
Shmalmelo.wim
Shmalmelo.wim24 apr 2016 - 10:15

Dit komt overeen met praktijkervaring van mensen die met de spreekwoordelijke poten in de klei staan. Werkers in de schuldhulpverlening en anderen zoals bij woningcorporaties, gemeenten, deurwaarders, cjib, maatschappelijk werk enzovoort. Je komt het niet tegen achter je pc, laptop, tablet of mobiel.

astamb
astamb24 apr 2016 - 9:44

De gemeentes moeten zich zeker schamen hoe ze met de burgers omgaan als je wat aanvraagt worden de algemene regels gehandhaafd en wordt er niet gekeken naar de persoonlijke situatie waarin mensen verkeren, als je van een sociaal minimum leeft en je hebt een auto gekregen omdat je iemand jaren gemantelzorgd heb, kosteloos,  om veilig van a naar b te komen, wordt je geacht eerst je auto op te eten(te verkopen) voordat je ergens aanspraak op kan maken, ik heb er erg slechte ervaringen mee, nooit ergens een tegemoetkoming voor gekregen, alleen maar krom liggen om rond te kunnen komen.

ompi
ompi24 apr 2016 - 9:43

Het wordt voor de mensen veel te moeiilijk gemaakt allemaal! ( makkelijker kunnen we het niet maken.....wel moeilijker)En mensen ontvangen liever niets om niet het risico te lopen om jaren en jaren terug te betalen!

henk smit
henk smit24 apr 2016 - 9:39

Pssst....niet verder vertellen hoor.....er zijn gemeenten die bewust geen ruchtbaarheid geven aan bepaalde aftrek. En natuurlijk komt het rijk het om wel uit om niet automatisch toe te kennen of te attenderen.

lily de vries
lily de vries24 apr 2016 - 9:37

Ik vroeg t op n gegeven moment (nà verlies van baan toen ik net 60 was in '09) ook weer aan (op advies v UWV) kon weer terug gaan betalen v Huurtoeslag. Toen heb ik Bel.Dienst geschreven dat ik niéts meer aan Toeslagen wilde. Belden ze me van de Bel.Dienst notabene zelf op dat ik toch ècht moest aanvragen omdat ik er recht op had. Yeah right. Nu sinds (officieel 20 mrt 65)mei 2014 in AOW met paar tientjes pensioen. Krijg ik eind 2015 n schrijven:"u heeft geen recht meer op toeslagen". .Hoezo?En DigiD gebruiken ze dan opeens niet want beslissing was in nov '15 en schrijven kwam op 10 dec '15.Dan kun je dus niets meer doen behalve bellen en vragen waarom iemand met alleen AOW en paar tientjes pensioen opeens geen recht meer heeft op Huurtoeslag.Snapte mevrouw niets van toen ze hoorde dat ik al sinds maart 2014 65 was en sinds mei 2014 AOW kreeg.In dit geval is t in orde gekomen met terugwerkende kracht zowaar.Want ja n soc huurwoning met huur van inmiddels €582 van alleen AOW te moeten betalen, dan zijn de rest van de financiële verplichtingen niet meer te betalen. 

lupje
lupje24 apr 2016 - 9:07

Geen wonder dat mensen niet om bepaalde vergoedingen durven te vragen. Het komt heel veel voor dat mensen wel een vergoeding kregen maar dan na een paar maanden of zelfs jaren ineens in een klap alles moeten terugbetalen omdat ze er zogenaamd geen recht op zouden hebben gehad. Dit kunnen zeer hoge bedragen zijn en veroorzaken dan ook nog meer problemen voor de mensen die wel een of andere uitkering zouden kunnen krijgen.

rsteensma
rsteensma23 apr 2016 - 19:38

De gemeente moet zich schamen hoe ze met de burgers omgaan die hulp zoeken......Ik heb er hele slechte ervaring mee.