Kassa

1 op de 12 jongeren doet halverwege 2020 beroep op jeugdzorg

30-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
jeugd jeugdzorg 1127

In de eerste zes maanden van 2020 deed ruim 1 op de 12 jongeren beroep op enige vorm van jeugdzorg, waaronder jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering, becijferd het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS meldt dat in het eerste halfjaar van 2020 356.000 jongeren tot 23 jaar speciale ondersteuning kregen. Het gaat hierbij wel om voorlopige cijfers, die een daling van 6 procent laten zien ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019. Toen ontvingen 378.000 jongeren jeugdzorg. Aan de daling kunnen nog geen conclusies worden verbonden. In voorgaande jaren bleken de definitieve cijfers volgens het CBS namelijk 5 tot 6 procent hoger uit dan de voorlopige resultaten.

Meer 18-plussers maken aanspraak op jeugdzorg

Meer 18-plussers maken aanspraak op jeugdzorg, blijkt uit de cijfers, ook al is de zorg met name bedoeld voor jongeren tot 18 jaar. Echter, jeugdhulp en jeugdreclassering zijn tot 23 jaar mogelijk. Ruim 16.000 jongeren van 18 jaar en ouder deden daarop een beroep in het eerste halfjaar van 2020. De stijging zit 'm met name bij de pleegzorg voor hulp aan jongeren die niet (meer) thuis kunnen wonen.

Grote landelijke verschillen in jeugdondersteuning

Verder ziet het statistiekbureau grote landelijke verschillen in de jeugdondersteuning. Het percentage jeugdzorg aan jongeren in onder andere Edam-Volendam, Staphorst en Urk blijft beperkt tot ruim 4 procent, terwijl het in plaatsen als Heerde, Tiel en Veendam 12 procent of meer is. Naar verhouding zijn er veel meer gemeenten in Limburg en in het noordoosten van Nederland waar meer dan 10 procent van de jongeren zich wendt tot de jeugdzorg. Het CBS stelt dat er meerdere oorzaken zijn voor deze regionale verschillen, waaronder sociale en economische omstandigheden en het gemeentelijk beleid.

Coronacrisis en jeugdzorg

Ook speelt het coronavirus de jeugdzorg parten. Het eerste halfjaar van dit jaar werden er minder nieuwe jeugdhulptrajecten begonnen dan in dezelfde periode in 2019. Verder zijn er minder jeugdhulptrajecten beëindigd. Er valt volgens het CBS een opvallende daling in april en mei te zien, en in mindere mate ook nog in juni. Dit hangt mogelijk samen met de uitbraak van corona, en de daarmee samenhangende maatregelen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!