Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'1 op 5 ziekenhuizen financieel in gevaar'

18-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuis_bed1_20.jpg
Ruwweg een vijfde van de ziekenhuizen in Nederland verkeert financieel nog altijd in de gevarenzone. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg.
Het gaat met name om kleinere ziekenhuizen. Bij hen staan de financiën het meest onder druk. Discussies rond bijvoorbeeld het selectief inkopen van zorg door de zorgverzekeraars brengen hier ook de grootste risico's met zich mee.
Compensaties
BDO analyseerde voor het rapport de jaarverslagen over 2013 van 74 algemene ziekenhuizen in Nederland. Het resultaat van de kleine ziekenhuizen was relatief sterk afhankelijk van compensaties die ze kregen om mogelijk omzetverlies door het nieuwe declaratiesysteem te compenseren.
Het gaat om de meest recente periode waarover zoveel cijfers bekend zijn. Nieuwe gegevens moeten uitwijzen of deze ziekenhuizen erin slagen het wegvallen van de compensaties op te vangen in hun bedrijfsvoering.
Grote onzekerheid
Vergeleken met eerder onderzoek zijn de resultaten van de ziekenhuizen wel verbeterd, zegt BDO. Maar de toenemende marktwerking in de zorg en soms onduidelijke regelgeving zorgen voor grote onzekerheid. Feitelijk liggen veel ziekenhuizen aan het ,,infuus van de zorgverzekeraars en de banken'', constateren de onderzoekers.
In november vorig jaar werd de Zorggroep Pasana failliet verklaard. Daarmee dreigde ook het doek te vallen voor De Sionsberg in Dokkum, het kleinste ziekenhuis van Nederland. In januari werd voor de instelling een doorstart in afgeslankte vorm bereikt.
Kamervragen
In de Tweede Kamer heeft de ChristenUnie vragen gesteld over de kwestie. De partij wil onder meer van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) horen waarom kleine ziekenhuizen vaker financiële problemen hebben dan de grotere. Carla Dik (Kamerlid ChristenUnie) vindt ,,kleine ziekenhuizen in de regio van groot belang''. Zij pleit er daarom voor de bereikbaarheidstoelage niet alleen te gebruiken om de spoedeisende hulp open te houden maar ook voor het behoud van basiszorg zodat mensen in een ziekenhuis in hun directe omgeving terechtkunnen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!