Kassa

1 op 10 kan geen maand inkomen missen

21-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_geld1_03.jpg
Mocht hun voornaamste inkomensbron plotseling wegvallen, dan kan zo'n 10 procent van de Nederlanders het financieel nog geen maand uitzingen zonder in geldnood te komen. Ongeveer 2 op de 5 mensen kan nog minstens een half jaar rondkomen. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Publieksmonitor 2013 van het Platform Wijzer in Geldzaken, een samenwerking van ruim 40 financiële (voorlichtings)instellingen.
Eigen verantwoordelijkheid
71 procent van de 1042 ondervraagden vindt dat 'kunnen rondkomen' iemands eigen verantwoordelijkheid is. Toch verwachten de meeste mensen wel dat de overheid (57 procent) en financiële instellingen (76 procent) hen beschermen tegen het nemen van onverstandige geldbeslissingen.
Betalingsherinnering
Hoewel ,,Nederlanders hun financiën nauwlettend in de gaten houden'', aldus het platform, heeft 2 op de 5 ondervraagden het afgelopen jaar wel eens een betalingsherinnering ontvangen. Ongeveer de helft staat wel eens rood, 17 procent zelfs regelmatig (het afgelopen jaar minstens vijf keer).
Onvoorziene uitgaven
Van de ondervraagden heeft 60 procent een potje voor onvoorziene uitgaven. De helft probeert zich aan budgetten te houden om zo uiteindelijk de vakantie of de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen. Pakweg net zoveel Nederlanders vergelijken meerdere aanbieders wanneer ze financiële producten willen afsluiten, zoals een spaarrekening of een hypotheek. Zo'n 6 procent doet dat nooit.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!