Kassa

'1 miljard voor woningbouw volstrekt onvoldoende'

20-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
bouw huis woningen 1127
Het demissionaire kabinet wil 1 miljard euro vrijmaken om sneller woningen te kunnen bouwen tegen de woningnood. Maar dat geld is "volstrekt onvoldoende", laten de organisatoren van de woonprotesten in Amsterdam en Rotterdam weten. 
Gesteund door ruim dertig actiegroepen en maatschappelijke organisaties waaronder de Woonbond, hebben de actievoerders nu een woonmanifest geschreven. Hierin zijn eisen opgenomen om "het grondrecht op huisvesting te verwezenlijken". Een volgend woonprotest staat voor 17 oktober gepland in Rotterdam.

'4 miljard is nodig'

In het pakket wordt geëist dat het bestrijden van dakloosheid topprioriteit wordt en dat er breed toegankelijke volkshuisvesting komt voor lagere en middeninkomens. Daarvoor moet de afbraak van de sociale sector gestopt en de verhuurdersheffing afgeschaft worden en per jaar minimaal 4 miljard euro worden gestoken in betaalbare woningen, verduurzaming en leefbare wijken. Betaalbaarheid moet door de overheid worden gegarandeerd en dus moeten huurprijzen ook in de vrije sector worden gereguleerd, zo staat in het manifest.
Eind vorige week werd duidelijk dat het kabinet, na een eerdere injectie van 1 miljard euro in 2019, op Prinsjesdag gaat aankondigen nog eens hetzelfde bedrag te investeren in snellere woningbouw.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Liesmal9
Liesmal920 sep. 2021 - 15:01

Natuurlijk is dit genoeg, alleen moet de durf komen om alle woningen / app. die verkocht worden tm € 500.000 te bestemmen voor ZELFBEWONING. Iets wat in verschillende gemeentes, middels een aangenomen motie van de SP al is. Voor de massaal eerder verkochte woningen aan de "Grootgrondbezitters" mag er een regel komen voor betaalbare huren en belasting op alles wat hier verdiend wordt.

harrybre
harrybre20 sep. 2021 - 12:04

Nee, de ECHTE oorzaken van het huizentekort moeten aangepakt worden: a) de monopolistische bouwgronduitgave door het gemeentelijk grondbedrijf, enkel aan projectontwikkelaars voor woekerprijzen. Paar weken geleden op TV: Gemeente Utrecht had hier € 160 MILJOEN aan verdiend. zie voor Breda: https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2020-6014/1/bijlage/exb-2020-6014.pdf, punt 3.3: Particuliere woningbouwkavels € 500 / m2 en hoger. b) ontzettend stroperige bureaucratie voordat een bouwproject van de grond komt (5–10 jaar) c) door de bankencrisis ( 2009) zijn vele bouwvakkers, fabrikanten van bouwmaterialen en kleine aannemers de markt uitgedrukt. Die komen echt niet terug. Daarnaast hebben vele jongeren een andere carrière gekozen. Ga eens in feb op de Batibouw - Brussel kijken. d) er wordt geen enkele kans onbenut gelaten om de bouw te frustreren ( is het niet het dwars-geel gestreepte padje, dan wel de tijdelijke SOx en NOx uitstoot tijdens de bouw e) NOT in my back yard ( niet in mijn achter tuin) het tegengaan van de omgeving tegen bouwen, bijv: het gejammer over een beetje geluidsoverlast voor een korte tijd wegens heien e.d. f) Vlaanderen heeft van 2000-2020 gemiddeld 6070 huizen per 1 miljoen inwoners gebouwd, In NL: 17,4 mln inwoners met 71.676 huizen = 4119 per mln inw., dus 2/3 van Vlaanderen. Over 20 jaar is dat dus een enorm tekort van haast 700.000 huizen. g) In Vlaanderen woont men met 2,3 personen per woning, in NL met 2,1 persoon.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!