Joop

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

  •  
05-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
46993668244_2e2afa6b40_k

© cc-foto: Gerard Stolk

Ik weet als Koerdisch-Nederlander heel goed hoe het is om niet in vrijheid te kunnen leven
Vandaag is het Bevrijdingsdag in Nederland. 75 jaar geleden is dit prachtige land bevrijd van een nazistisch regime. Natuurlijk, zonder de helden, vrijheidsstrijders, slachtoffers die we herdenken op 4 mei hadden wij als inwoners van dit land nooit Bevrijdingsdag kunnen vieren. Daarom mag je nooit, maar dan ook nooit, al die helden, vrijheidsstrijders, slachtoffers vergeten. Dank jullie wel vrijheidsstrijders, helden, slachtoffers.
Terugkomend op van vandaag, 5 mei, Bevrijdingsdag: ik weet niet hoe het bij jou is maar ik weet als Koerdisch-Nederlander heel goed hoe het is om niet in vrijheid te kunnen leven. Tot eind jaren ’80 wist ik niet eens dat ik van Koerdische origine ben. Op de basisschool kreeg ik elke dag te horen dat we allemaal Turk waren, Turk zijn is een gunst van Allah.
Vijf dagen per week moesten we op het schoolplein het Turkse volkslied zingen. Koud of warm, regen, sneeuw, we moesten het doen. Als Koerdische kinderen deden we ons best om Turk te zijn. Soms vroeg ik me stiekem af, waarom ik niet zo mooi Turks sprak als de meester. Uitgescholden, geslagen worden in het Turks, deed geen pijn want het was in het Turks. Turken en Turks waren heilig verklaard door de schoolmeesters.
Soortgelijke fascistische praktijken maakten de Koerden in Iran, Irak en Syrië ook mee. Het Iraanse regime hangt nog dagelijks Koerdische kinderen op omdat ze durven voor hun Koerdische identiteit op te komen. In Irak hebben ze autonomie en zelfs dat geeft geen garantie en veiligheid van een onafhankelijk Koerdistan. In Syrië en Rojava hebben de Koerden met man, vrouw en kind gevochten tegen de islamitische terroristen, er zijn duizenden slachtoffers gevallen. De partijen AKP en MHP hebben van Turkije en Koerdistan een open gevangenis gemaakt. Duizenden onschuldige burgers, journalisten, kinderen, vrouwen, denkers zitten vast. Het Turkse regime bezet samen met islamitische extremisten de stad Efrin.
Daarom betekent Bevrijdingsdag voor mij veel meer dan zomaar een dag. Wees zeer zuinig op de vrijheid. Koester, omarm de democratie. Gun je medemens, de natuur ook de vrijheid. Vergeet het niet: vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas8 mei 2020 - 13:19

"Ik weet als Koerdisch-Nederlander heel goed hoe het is om niet in vrijheid te kunnen leven" Vrijheid is een illusie. Wat is vrijheid in uw bewoordingen? Hebben Turken in Nederlande dezelfde vrijheid als u die hier heeft met die angst die wordt gezaaid in de media? Herkent u dit ook?

Mostafa
Mostafa5 mei 2020 - 21:55

Juist is het nu Ooooooooook het moment om over Bezetting te schrijven en te praten.

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 mei 2020 - 12:00

@Mostafa, Geeft u eens het goede voorbeeld en begin eens over de bezetting van de Westelijke Sahara, uw stokpaardje kennen we inmiddels wel.

Polletje2
Polletje25 mei 2020 - 19:12

Eigenlijk is vrijheid wel vanzelfsprekend en daarom zullen de meeste kinderen die geboren worden in opstand komen als blijkt dat dat niet zo is. Alleen is het wel zo dat onze hele "civilisatie" erop gericht lijkt te zijn om kinderen zo snel mogelijk af te richten, om te zorgen dat ze accepteren dat onvrijheid de normale toestand is geworden - https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mei 2020 - 7:57

De mens zelf is zijn grootste vijand!

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mei 2020 - 19:10

Het gaat altijd je voorstellingsvermogen te boven, dat kan niet anders. Je begreep en begrijpt niet hoe wreed mensen kunnen zijn. Altijd en overal zijn er landen geweest waar de ellende niet te overzien was. Ik ben bang dat de generatie van de jaren 45 tot heden een tijd heeft gehad die niet meer terugkomt. Altijd stond je op tegen de heersende regimes van terreur en onderdrukking, maar altijd vanuit een meest veilige omgeving. Nu ben ik bang voor de toekomst, ook van Nederland, een toekomst die niet meer de mijne zal zijn maar van hen die na ons komen en eerlijk gezegd; ik houd mijn hart vast.

MountEverest
MountEverest5 mei 2020 - 16:16

De Turken kwamen uit Centraal-Azië en onderwierpen de beschaafde volkeren die in Klein-Azië woonden: Koerden, Armeniërs en Grieken. Het Ottomaanse Rijk stond bekend om zijn gewelddadigheid, terreur en wreedheid. Zijn laatste misdadige actie was de Armeense genocide. Gelukkig kwam in 1923 een einde aan dit misdadige imperium. Erdogan staat in de beste tradities van de Ottomanen, Kuzu en zijn maatje ook.

5 Reacties
Polletje2
Polletje25 mei 2020 - 19:16

Als we toch MountEverest niet zouden hebben om de ware schuldigen te identificeren. Gelukkig stonden daar altijd de Europese gristelijke menslievende volken tegenover.

Pater
Pater6 mei 2020 - 1:48

De Turken kwamen naar Anatolië omdat ze op de vlucht waren voor de Mongolen. Voordien hadden ze het Seltsjoekse rijk gevormd.Ze kwamen deels uit stadsbeschavingen, het is onzin dat ze onbeschaafder of wreder waren dan andere volken in die tijd. Dat beeld van Mt Everest zal mede bepaald zijn door het schrikbeeld van de vijand in de Kruistochten; de kruisvaarders waren zeker niet minder wreed. Joden kwamen, op de vlucht voor de Spaanse Inquisitie, massaal naar het Ottomaanse rijk. Het rijk voerde geen actieve bekeringspolitiek, chistenen en joden betaalden wel een forse extra belasting en werden van sommige beroepen uitgesloten. Het was ook geen natiestaat, het kende vele talen, religies, volken en culturen. De relatief geringe tegenstand bij veroveringen op de Balkan werd mede veroorzaakt omdat de boeren daar te lijden hadden onder wreed en fiscaal streng feodalisme; in het Ottomaanse rijk bestond dat systeem niet en waren de belastingen voor de boeren lager. Aanvankelijk was het een rijk aan de rand van de islam, geleidelijk vielen Syrië, Egypte en Irak ook onder het rijk en werd het juist een centrumrijk van de Islam. Vanaf ca. 1600 begon al de verzwakking van het rijk, o.a. door het centralistische karakter: prima bij sterke sultans, slecht bij zwakke leiders; en de gesloten, verstarde economie (gildensysteem). Vanaf ca. 1700 was het land ernstig verzwakt en stond het in de schaduw van het dynamische W-Europese kolonialisme en kapitalisme. Begin 1915 begon een Russische opmars richting het oosten van Anatolië. Een aantal Armeense nationalisten zag hierin de mogelijkheid een eigen Armeense staat te stichten. Hierop besloot de extreemnationalistische regering van de Jonge Turken in Istanboel de gehele Armeense gemeenschap uit het oosten van Anatolië te deporteren, waar ze het pan-turkisme in de weg stonden. Die deportatie leidde tot de Armeense Genocide.

Frits Jansen
Frits Jansen6 mei 2020 - 9:43

@Pater: historisch perspectief is altijd nuttig. Een detail misschien, maar Armenië bestaat nog steeds, een klein landje (zo groot als België ongeveer) ingeklemd tussen Turkije, Azerbeidzjan, Iran en Georgië. Het is een van de oudste christelijke landen, maar 3/4 van de buurlanden is islamitisch. De genocide mag meer dan 100 jaar geleden zijn, de grens met Turkije is nog steeds hermetisch gesloten. Sinds kort is er een rechtstreekse treinverbinding tussen Turkije en Georgië, eindigend in Azerbeidzjan (Baku), waardoor Armenië nog meer geïsoleerd wordt. De Armeense nationale berg, die Ararat, 5137 meter hoog, ligt in Turkije, net over de grens, heel zielig. Net als Israël heeft Armenië een enorme internationale diaspora - alleen steunen die het land helaas niet in die mate als de Joden Israël steunen.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas7 mei 2020 - 11:18

@Pater "De Turken kwamen naar Anatolië omdat ze op de vlucht waren voor de Mongolen." Dit is klinkklare onzin natuurlijk. Het overgrote gedeelte van de stammen die onder Djengiz Khan streden waren Turken en niet Mongolen en Turken hebben in die tijd nooit vrees gehad voor Mongolen. Natuurlijk waren er wel hier en daar wat gevehcten. Mooi voorbeeld is de Ottomaanse Shah Sultan Khan Bayezid, die gevangen werd genomen door Timur Khan. Het "Mongoolse rijk" is in huidig Turks (Turkic) sprekend gebied, niet Mongools. Als het een echte Mongoolse rijk was geweest spraken ze in de gebieden die zij hadden veroverd wel Mongools en niet Turks. Het word "Khan" is van origine een Turkse titel, niet dat van de Mongolen. "Voordien hadden ze het Seltsjoekse rijk gevormd." Dat en vele andere rijken: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Turkic_dynasties_and_countries "Begin 1915 begon een Russische opmars richting het oosten van Anatolië. Een aantal Armeense nationalisten zag hierin de mogelijkheid een eigen Armeense staat te stichten. Hierop besloot de extreemnationalistische regering van de Jonge Turken in Istanboel de gehele Armeense gemeenschap uit het oosten van Anatolië te deporteren, waar ze het pan-turkisme in de weg stonden. Die deportatie leidde tot de Armeense Genocide." De Armenen zagen hun kans schoon om dorpen te ontdoen van Turken en vooral Koerden die in dat gebied leefden. Zij doodden iedereen, man, vrouw, kind, baby, jong en oud. Daar startte de echte Genocide waar jullie hier zo op zitten te doelen. Zij zagen met steun van Rusland de kans om het gebied vrij te maken van de Moslims die daar samen leefden met de Armeense Christenen. Weet u hoeveel Moslims daar zijn gedood aan de handen van de Russen en Armenen vóórdat er doden vielen aan de kant van de Armenen? Het was oorlog. En in oorlog sterven er onnodig mensen en worden mesne gevangen genomen en getransporteerd. Of dit dan gaat om een genocide is niet aan ons te bepalen maar aan historici die geen dubbele agenda hebben. Turkije heeft al meerdere keren voorgesteld om een gezamnelijke onderzoek te doen en alle archieven te openen rondom deze zaak. Waarom weigert Armenië? Populisme? Bang dat het hele verhaal van 1.5 miljoenniet klopt of niet heeft plaatsgevonden zoals zij beweren? Vragen jullie jezelf nooit iets af en gaan jullie altijd uit van wat past in het beeld dat u al heeft? Gebeurt dit altijd al shet gaat om moslims en de Islam? Dat bewijst het wel keer op keer.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas7 mei 2020 - 11:32

@MountEverest U bent he tniet waard om op te reageren. Als u durft te beweren dat het Ottomaanse rijk Gewelddadig was en veel terreur was dan raad ik u aan om nogmaals de geschiedenis te gaan bestuderen. Bijna 600 jaar lang heft deze rijk voor vrede gezorgd binnen een dynamische gemeesnchap van Noord Afrika tot Oost Europa en het Midden-Oosten. Vergelijk deze maar even met de afgelopen 100 jaar. Trol

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 mei 2020 - 15:33

Als je elk jaar bemerkt dat er minder vrijheden zijn dan het jaar daarvoor ervaar je dat anders.